2020. szeptember 15., kedd

VILÁGTÜKÖR: EURÓPA NAGYVONALÚ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.09.15.


A romák nagy veszélyben vannak a járvány miatt. Soros György továbbra is mumus, és Kínát se felejtsük ki. Nemzetközi lapszemle.


Az európai roma közösségek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések során fokozott intézményes rasszizmust és diszkriminációt tapasztalnak – ismerteti az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál az Európai Roma Jogi Központ erről szóló jelentését, amely 12 európai országból – köztük Magyarországról – hoz fel példákat a roma jogok ilyenfajta megsértésére. A világjárvány – olvasható a dokumentumban – tovább rontotta az egyébként is marginalizálódott és fokozott egészségügyi kockázatoknak kitett roma közösségek helyzetét. A romákat érintette a legsúlyosabban a járvány gazdasági-szociális hatása is.

Az Európai Roma Jogi Központ sürgeti az Európai Uniót, bővítse ki azokat a jogi eszközöket, amelyek szembeállíthatók a romák diszkriminációjának leggyakoribb megjelenési formáival, így a kényszerkilakoltatásokkal, az egészségügyi, lakhatási és szociális támogatás ügyeiben illetékes közhivatalok hátrányos megkülönböztető magatartásával.

A jelentés egy héttel azelőtt látott napvilágot, hogy az Európai Parlamentben előterjesztik Romeo Franz német zöldpárti, roma származású EP-képviselő ajánlásait az EU új romaegyenlőségi stratégiáját illetően. Az európai képviselők olyan uniós irányelvet javasolnak, amely kötelező célkitűzéseket fogalmazna meg – és megfelelő finanszírozást is előírna – az úgynevezett nemzeti befogadási stratégiák tartalmi elemeként.

Még mindig Soros az ördög

Orbán újabb kampánya – ezzel a címmel közöl cikket a müncheni Süddeutsche Zeitung arról, hogy a magyar kormány támadja Gerald Knaus neves osztrák migrációkutatót. Knaus az Európai Stabilitási Kezdeményezés elnevezésű, brüsszeli, berlini és isztambuli irodával is rendelkező, elsősorban Délkelet-Európára és az unió bővítésének kérdéseire összpontosító elemző központ vezetője.

A bajor lap szerint a magyar kormányközeli média és a kormányszóvivő is azt hányja Knaus szemére, hogy ellenzékiekkel lépett szövetségre, és magukat nem kormányzati szervezetnek álcázó lobbicsoportokkal összefogva Soros György törekvéseit szolgálja. A lap emlékeztet arra, hogy Soros az Orbán-kormány kedvenc ellensége, és azt az abszurd kampányt indította ellene, hogy a keresztény kultúra aláásása érdekében akarja támogatni a migrációt. Hasonló támadásoknak volt kitéve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke is, de ezen túlmenően „új minőséget” jelent az, hogy az EU-tag Magyarország az uniót bíráló propaganda keretében egyes személyek ellen intéz átfogó támadást – írja a Süddeutsche, és hozzáteszi: Gulyás Gergely, a miniszterelnök kabinetfőnöke „nemzetbiztonsági veszélynek” minősítette Knaust.

A migrációkutató szerint az ellene irányuló kampányt az indította el, hogy az általa vezetett intézet áprilisban közzétett jelentésében megállapította: az EU nagyvonalú pénzátutalásait Magyarország Európa-ellenes retorikával és a bírálók elleni támadásokkal viszonozza. Knaus a müncheni újságírókkal folytatott beszélgetésben „fantasztikus esettanulmánynak” nevezte az ellene irányuló támadásokat, mert azok megmutatják, miként működik ma a politika Magyarországon, és rávilágítanak arra, hogy a budapesti kormány szemében egy ilyen kicsiny intézet is a démoni Soros-hálózat részének számít.

A müncheni lap kitér arra: Knaus, akit a Brüsszel és Ankara között létrejött migrációs alku egyik ötletadójának tekintenek, az általa vezetett intézet révén nem csupán népmozgásokkal kapcsolatos tanulmányokat publikál, hanem korrupciós és jogállamisági kérdésekkel is foglalkozik. Magyarország – teszi hozzá a Süddeutsche Zeitung – mindkét témakörben fontos szerepet játszik. Az OLAF nevű uniós ügynökség éppen a múlt héten közölt jelentést arról, hogy Magyarországon sok a szabálytalanság az uniós támogatási alapok felhasználása kapcsán. Emellett a brüsszeli vitákban az sem került le az asztalról, hogy az EU-pénzeket a jogállamisághoz kapcsolják, ami miatt Budapest különösen veszélyeztetve érzi magát – olvasható a cikkben.

Kína a mumus

Végül ejtsünk néhány szót a Frankfurter Rundschau vezércikkéről, amely azt hangsúlyozza, hogy az Európai Unió országai csak akkor tudják állni a sarat Kínával szemben, ha közösen képviselik saját érdekeiket. Alig mutatkozik haladás a klímavédelem terén, és annak a beruházásvédelmi megállapodásnak a kidolgozása sem nagyon halad előre, amely az európai vállalatokat lenne hivatott segíteni a kínai piachoz való jobb hozzáférésben. A pekingi politikát számos vonatkozásban erősen ostorozó német lap megjegyzi: már a magyar és a görög kormány is megtapasztalta, hogy a kínai beruházások nem csak előnyökkel járnak, hanem olyan függő helyzeteket is teremtenek, amelyekből aztán nagyon nehéz kiszabadulni. Európának öntudatosan kell fellépnie, védelmeznie kell alapértékeit, és világosan Peking tudtára kell adnia a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal és az emberi jogokkal kapcsolatos határozott álláspontját – írja a frankfurti lap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.