2021. április 28., szerda

MIÉRT NEM BAJ, HA VALAKINÉL ELMARADNAK A MELLÉKHATÁSOK A KORONAVÍRUS-VAKCINA UTÁN?

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.04.28.


A legtöbb vakcinához hasonlóan a koronavírus elleni oltásnak is vannak mellékhatásai. A beoltottakat általában meg is nyugtatják afelől, hogyha később karfájdalmat, fáradtságot, fejfájást, hányingert tapasztalnak, vagy lázasak lesznek, az nem baj, csak annak a jele, hogy az immunrendszer végzi a dolgát. Emiatt persze sokan úgy gondolhatják, hogy a mellékhatások elmaradása azt jelenti, hogy az immunrendszerük nem vértezi fel őket megfelelően a SARS-CoV-2 ellen. Ezt a kérdést tisztázta a Conversationben Veenu Manoharan, a Cardiff Metropolitan Egyetem immunológus előadója.

Mindenki megnyugodhat, a mellékhatások elmaradása nem jelenti azt, hogy nem alakul ki az immunitás. A Pfizer-vakcina klinikai kísérleteiben a résztvevők 50 százaléka nem tapasztalt mellékhatásokat, mégis 90 százalékuknál alakult ki védettség a koronavírus ellen. A Moderna esetében a gyakori mellékhatások a hivatalos útmutató szerint minden tizedik embernél jelentkeznek, a védettség pedig 95 százalékos.

Ennek magyarázata abban rejlik, ahogyan az immunrendszer kiépíti a védelmet a vírusok ellen egy vakcina hatására. Az említett két oltóanyag egy virális fehérjét, a vírus burkában található úgynevezett tüskefehérjét használja arra, hogy utánozza a vírusfertőzést, és kiváltsa az immunrendszer védekezését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.