2021. május 15., szombat

NINCS KÖZÖS V4 MEGÁLLAPODÁS AZ OLTÁSI IGAZOLVÁNYOKRÓL – KIPUKKADT AZ OLTÁSVERSENY LUFI

DO TOHO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.05.14.


Az Európai Unió (EU) az idei nyári szezonra azt tervezi, hogy újra lehetővé teszi a szabad utazást a tagállamok között. A külföldre utazók számára a megoldást az európai COVID-19 zöldkártya jelenti. Ugyanakkor Magyarország számára a nyitás diplomáciai többletmunkával jár, mivel a lakosság egy részét az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott vakcinákkal oltották be. Budapest kétoldalú megállapodásokkal próbálja a tavasszal meghozott kockázatos járványkezelési döntésének következményeit elsimítani. Ez pénteken újabb, nem várt akadályokba ütközött, amikor a V4 csoport külügyminiszterei nem tudtak megállapodni az oltási igazolásaik kölcsönös elismerésében Łódźban.


Alaposan megdolgoztatja a magyar külügyminisztert az Orbán-kormány különös vakcinapolitikája, mivel Magyarországon több százezer embert az EMA által nem jóváhagyott keleti vakcinával oltottak már eddig is be. Ez az oka, hogy most Magyarországnak kétoldalú megállapodásokat kell kötni a magyar állampolgárok zavartalan utazása érdekében.

Az Európai Unió álláspontja ismert: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elismert vakcinákkal beoltott emberek nem utazhatnak be automatikusan egy másik európai országba. Brüsszel azonban nem akarja diszkriminálni az európai embereket oltások alapján sem, ezért lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy nemzetállami szinten megállapodhatnak egymás között állampolgáraik kölcsönös beutazási feltételeiről. Valójában a probléma kizárólag a magyar állampolgárokat érinti, mivel az Orbán-kormány, szembefordulva az egységes EU-s oltási tervvel, kínai és orosz vakcinákat is behozott az országba, amellyel belpolitikai előnyt próbáltak, nem is sikertelenül, szerezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.