2022. február 26., szombat

PUTYIN TÖNKREVERNÉ AZ UKRÁN SEREGET, BEVENNÉ KIJEVET ÉS KIIKTATNÁ AZ ELNÖKÖT AZ ELEMZŐ SZERINT

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2022.02.26.


Milyen logika mentén támadta meg Vlagyimir Putyin Oroszországa Ukrajnát? Hova vezethet a háború? Hatásosak lehetnek-e a szankciók? Mi köze az egészhez Kínának? Többek között ezeket a kérdéseket igyekezett megválaszolni a Hősök Tere Alapítvány rendkívüli online szalonja péntek este (itt visszanézhető), miközben körülbelül 850 kilométerre a magyar-ukrán határtól épp Kijevet ostromolták az orosz erők.

Rácz András, történész, politológus, biztonságpolitikai elemző, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézet főmunkatársa tartott először egy bővebb elemzést arról, mi volt, van és lesz a konfliktusban. Szerinte az egyik fő kérdés az: a Nyugat meg tudta-e volna akadályozni a történteket. A válasz: nem. Felidézte, hogy az amerikaiak már tavaly megjósolták hírszerző szolgálatukkal, hogy fog kinézni az offenzíva, már akkor olyan részletességgel, hogy melyik dandárnak mi lesz a feladata.

Felmerült a logikus kérdés, mi Putyin célja: „Szerintem ez a háború a kezdettől fogva Ukrajnáról szólt” – felelte Rácz. Sokak szerint Ukrajna csak eszköz volt, hiszen Moszkva korábban a NATO-nak és az USA-nak tett javaslatokat az új európai biztonsági rendszerről, de ezek sok sebből véreztek Rácz szerint (pl. a tárgyalások alatt se lassították az oroszok a csapatmozgásokat, ellentmondásosan kommunikáltak a témában).

Szóval „a történet Ukrajnáról szólt, az első, hogy kormány-, elnök- és hatalomváltást kell elérni”, hogy tönkre kell verni az ukrán hadsereget és el kell foglalni Kijevet.

Magyar szempontból kérdéses, hogy Nyugat-Ukrajnát és Kárpátalját is meg akarja-e szerezni Oroszország...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.