2022. február 26., szombat

CSÖMÖRI ÚT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI IVÁN
2022.02.25.


Szerintem a NER megannyi szekértolóján kívül a magyar labdarúgás körei drukkolnak a legjobban Orbán Viktor újabb választási győzelméért. Ha marad ez a hatalom, akkor lehet dőzsölni tovább. Nem az eredményekben, mert azok nincsenek, hanem a nemzeti dohányban. Az UEFA jelentése szerint az NB I. bevétele a 2020/21-es évadban 56 milliárd forintra rúgott. COVID idején, válság alatt. Miközben az angol Premier Liga bevételei tizenkét, a német Bundesligáéi kilenc százalékkal csökkentek, a hazai bajnokság fürdik a pénzzuhatagban, a játékosok átlagos jövedelme 2,9 millió forintot tesz ki havonta. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki egyformán hárommillió körül kaszál, ám azt nagyon is jelenti, hogy a Ferencvárosban, Fehérváron vagy Felcsúton ennek akár a kétszerese is lehet a fizetési középérték.

Miközben az NB I. az 53. helyen áll a nemzeti bajnokságok nemrégiben közzétett világranglistáján. Ebben a tartományban Venezuela, Guatemala vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság a közvetlen rivális, a harminchetedik helyezett Angola már messze elhúzott Magyarországtól.

Európában ez annyit tesz, hogy a legszimplább nemzetközi kupa, a tavaly létrehozott Konferencia-liga mezőnyébe egyetlen magyar résztvevőnek sem sikerült bejutnia, miután három együttes az előszezoni selejtezőkön elbukott olyan sosem hallott vetélytársakkal szemben, mint a Rigas Futbola Skola (tényleg futballsuli, összesítésben 5-0 volt a felcsúti akadémia vagy inkább elemi ellen), majd az FTC még a harmadik helytől is távol került az Európa Ligában, így hat meccsen szerzett három pontjával a vigaszági átsorolás közelébe sem került.

Erre fizet busásan az állam. A pénzek az úgynevezett „egyéb bevételek” kategóriájába tartoznak, azaz állami, illetve kormányközeli és közbeszerzéseken rendre nyertes NER-lovagok cégeitől származnak. Meg persze a „közszolgálati” televíziótól, amely messze-messze a valós értéken felül tejel az első osztályúnak mondott mérkőzések közvetítéséért. Az aránytalanságra jellemző, hogy az MTVA valamivel kevesebb mint hétmilliárd forintot fizet három évadra a Bajnokok Ligája sugárzási jogaiért, és évente tízmilliárdot az NB I-éiért. Így már érthető, hogy az ibolyaszerény ötvenharmadikként „jegyzett” bajnokság miként állhat a 2020/21-es európai bevételi lista előkelő tizennegyedik helyén...


AZ ÉS 2022/8. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.