2022. május 27., péntek

KÖZZÉTETTÉK A BENZINÁRSTOP ÚJ SZABÁLYAIT, PÉNTEKTŐL KÉTFÉLE ÁRAT LÁTHATUNK A KUTAKON

TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2022.05.27.


Miután csütörtökön bejelentették a Kormányinfón, hogy már péntektől részben új szabályok érvényesek a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árakra, csütörtökön 23:59-kor megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, amely leírja, hogy – elméletben – két perccel később már hogyan kell működniük a benzinkutaknak.

A legfőbb szabályt már eddig is lehetett tudni: péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt.


Vagyis azt hittük, hogy ezt biztosan lehet tudni.

A „Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról” című jogszabály ugyanis már ezt az alapvetést is módosította, illetve emellett leírt pár fontos részletszabályt.

Egyfelől ugyanis a magyar rendszámú autók mellett 480 forintos literenkénti áron lehet megtankolni azokat a külföldi rendszámú járműveket, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag – de ennek van még egy kölcsönösségi kiegészítő feltétele is, miszerint „a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.” Tehát ahol szintén van hatósági ár, és az a magyar autósokra is vonatkozik, akkor az abból az országból érkező autósok élhetnek a 480 forintos tankolás lehetőségével. A környező országok közül ez alapján a mostani helyzet szerint a szerb és szlovén rendszámú autókat érintheti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.