2022. május 27., péntek

CSABA LÁSZLÓ: MINDIG A VÉGFOGYASZTÓ FIZETI MEG MINDENNEK AZ ÁRÁT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.27.


„Nem szabad elhinni, hogyha azt mondják, a nép nem fizet semmit a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeiért. Merthogy nincs más, aki kifizetné. Az is kérdés, hogy mennyi ebből a közvetlenül látható, és mennyi a közvetett adó, amin keresztül az állam a bevételeit megszerzi” – nyilatkozta lapunknak Csaba László. A közgazdász egyetemi tanár abban is biztos, hogy a meglevő ársapkák nem fognak úgy maradni, ahogy most vannak. Mert mégiscsak az a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a gazdálkodásnak, ha hagyjuk, hogy az ár annyi legyen, amennyi a piacon kialakul. Most pedig már elég sok ársapka van, amit valószínű nem lehet vég nélkül megtartani.

Orbán szerdán jelentette be, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Innen fizetik majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Jó ez az út?

– Szerintem ez egy technikai megoldás, mert eddig is rendkívüli nagyvonalúsággal csoportosítottak át az államháztartás egyik részéből a másikba. Talán az lehet ennek a pozitívuma, hogy tudjuk, mi mennyibe fog kerülni, bár a honvédelmi kiadások – nem csak nálunk, másutt is – elég nagyvonalúan voltak kezelve. Azért az, hogy mit hova számolnak el, eléggé szubjektív dolog, de legalább év végén vagy jövő év elején meg fogják mondani, hogy ennyit költöttünk honvédelemre, vagy ennyibe került a rezsicsökkentés fenntartása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.