2022. június 1., szerda

BREXIT-KÁRENYHÍTÉS: SZÁZMILLIÓKHOZ JUT MATOLCSY ÁDÁM, MÉSZÁROS LŐRINC ÉS GATTYÁN GYÖRGY ÉRDEKELTSÉGE

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.06.01.


22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, amelyek „hitelt érdemlően” igazolni tudták, hogy káruk keletkezett vagy keletkezik az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt. A vissza nem térítendő támogatást a következő három évben fizette volna ki az unió, ám a magyar kormány előfinanszírozta az összeget. Összesen nyolcvan cég pályázott sikeresen. A nyertesek közt feltűnik Matolcsy Ádám bútorgyára, ami a profitja tizenhétszeresét kapja meg kárpótlásként, miközben a céget nemrég 50 millió forintra büntették egy másik EU-s pályázatban elkövetett szabálytalanság miatt. A befutók közt van Matolcsy Ádám barátja, Száraz István cége is, mely a korábbi nyeresége ötszörösét kapja meg támogatásként.


Nyolcvan cég pályázata nyert vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság brexit-kárenyhítő forrásának keretéből – derült ki a kormányzati pályázati portálon megjelent adatokból.

Magyarország 22 milliárd forintos keretet kapott Brüsszeltől az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt. Habár az Európai Bizottság döntése alapján 2022 és 2025 között állt volna rendelkezésre az összeg a Brexit miatt nehéz helyzetbe kerülő hazai vállalatok számára, a kormány úgy döntött, hogy előre kifizeti az összeget. Az uniós pályázati portál nyilvántartása alapján a teljes keretet kiosztják a nyertes pályázók között, amit a magyar költségvetésből előfinanszíroz a kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberben az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: „Úgy döntöttünk, hogy nemzeti forrásból megelőlegezzük ezt az európai uniós forrást, így pályázati lehetőséget biztosítunk azoknak a vállalatoknak, amelyek a brexit miatt most nehézségekkel, kihívásokkal szembesülnek.”

A pénz nem szabad felhasználású, hanem meghatározott fejlesztést, tevékenységet kell belőle végrehajtani. A keretből a második legtöbb támogatást a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltségében álló Kall Ingredients Kft. kapta, ami a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukorgyárat működteti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.