2023. február 8., szerda

NYUGTAT A BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐ: NEM KELL TARTANI III. VILÁGHÁBORÚTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.07.


Nem rohanunk a világháború felé, az oroszok azért mondanak olyanokat, hogy világháború, meg atomháború, mert el akarják érni, hogy a Nyugat ne támogassa Ukrajnát. Így reagált Tálas Péter az ENSZ-főtitkár hétfői borúlátó figyelmeztetésére. A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor egyelőre nem lát esélyt tárgyalásokra, szerinte a nyár végén lehet majd meglátni, hogyan alakul a helyzet. A Hírklikknek felhívta a figyelmét arra is, hogy jövőre választások lesznek az Egyesült Államokban és Oroszországban, azoknak az eredménye pedig megváltoztathatja a háborúhoz való hozzáállásukat.


António Guterres ENSZ-főtitkár szerint távolabbra került a béke Ukrajnában. A világszervezet közgyűlésén elhangzott beszédében borús képet festett, mondván: „Nő a további eszkaláció és vérontás esélye. Attól tartok, hogy a világ nem alvajáróként sétál be egy szélesebb kiterjedésű háborúba. Attól félek, hogy ezt tágra nyitott szemekkel teszi”.

Pont ennek az ellenkezőjét sugallta ugyanakkor az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács elnöke. aki egy rádiónak adott – a Yahoo News által idézett – nyilatkozatában arról beszélt, hogy az oroszok közvetítőkön keresztül próbálják rávenni az ukrán vezetőket, üljenek tárgyalóasztalhoz. Olekszij Danilov példaként Brazíliát említette. Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajnának négy világos feltétele van: az oroszok vonuljanak vissza az ideiglenes orosz megszállás alá került ukrán területekről; állítsák nemzetközi bíróság elé a civilek, gyerekek, nők és idősek halálának felelőseit; Ukrajna kapjon biztonsági garanciákat; végül pedig az elszámoltatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.