2023. február 8., szerda

556 KÖZBESZERZÉSEN INDULT, MINDET MEGNYERTE

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.02.08.


December elején hat ábrát közölt a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB), amelyek közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva mutatták be, hogy milyen sok a gyanús kiírás.

Kedd éjjel újabb ábrákat és táblázatokat közöltek az oldalukon. Az összes vizsgált közbeszerzés adatára mutató link, mind a 294 106 darab szintén letölthető mostantól a CRCB oldaláról.

Az egyik legizgalmasabb megállapításuk anonimizált, azaz nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak.

Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Ezek egészen brutális arányok.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.