2024. március 10., vasárnap

MI IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYI PÉNZT TARTANAK ÁLLAMPAPÍRBAN A TELEX OLVASÓI

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2024.03.09.


Az idei első negyedévben körülbelül ezermilliárd forint értékben fizet kamatokat a magyar állam azoknak, akik tartanak állampapírt (elsősorban a prémium sorozatból) a befektetéseik között. Az államkötvényekkel kapcsolatos cikkeket a Telexen kiemelt figyelem övezte, mióta ilyen jól lehet velük keresni, ezért készítettünk egy felmérést olvasóink között.

Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, mi jellemzi olvasóink állampapír-befektetési mintázatát, másrészt arra, mit fognak kezdeni a kamat formájában érkező pénzzel, amikor megkapják azt.

Anonim kérdőívünket több mint 5200-an kitöltötték,

így egész masszív (bár statisztikai értelemben nem reprezentatív) adathalmazzal rendelkezünk a válaszadók államkötvényes szokásairól és az ő néhány demográfiai adatukról. Ebben a cikkben az első témakört mutatjuk be, majd a hamarosan érkező második részben a kapott összegekkel és pénzköltési/befektetési tervekkel foglalkozunk.

A felmérésben összesen 4366 férfi és 866 nő vett részt. A durva eltolódás a férfiak felé nem meglepő a tőkejövedelemmel kapcsolatos egyéb adatokat számításba véve. A kitöltők életkorában is komoly egyensúlytalanság van: a válaszadóink 48 százaléka a 35-50 éves korosztályból került ki, a második legnagyobb csoport a 18-35 éveseké (24,9 százalék), a harmadik az 50-65 éveseké (17,3 százalék), míg a 65 év felettiekre 7,3 százalék jut. Tipikus válaszadónk tehát negyvenes férfi, akinek – mint látni fogjuk – sok millió forintja van államkötvényben.

Mikor szálltak be a buliba a Telex-olvasók?

Az állampapír hagyományosan a konzervatív befektetők kedvence: biztonságos, de általában nem lehet vele jól keresni. Magyarországon azonban az elmúlt pár évben fokozódik a kötvények népszerűsége a lakosság körében, az ÁKK (amelynek vezetőjével nemrég interjút is készítettünk) ugyanis folyamatosan elég kedvező feltételekkel, tehát az állam számára drágán kínált néhány fajta állampapírt. A szuperállampapírnak is nevezett MÁP+ után, a dübörgő infláció időszakában a drágulást lekövető PMÁP, vagyis a prémium állampapír-sorozatok körül alakult ki befektetési őrület. A prémium kötvényre a nagybefektetők is annyira rákaptak, hogy az állam egy idő után 25 millió forintban korlátozni kezdte az egy fő által vásárolható mennyiséget, mert inkább az a cél, hogy sok embernek legyen kevesebb papírja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.