2024. március 10., vasárnap

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: A RENDSZER ELLENZÉKE – KEGYELMI MENETBEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZENTPÉTERI NAGY RICHARD
2024.03.10.


A magyar politikai rendszernek nincs szervezett ellenzéke. Ez a sommás megállapítás annak ismeretében talán meglepő lehet, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék lényegében mást se állít magáról, mint hogy a rendszer ellenzékeként kíván fellépni. Csakhogy az elmúlt hetekben, amikor létértelmének igazolásaképpen ez irányban cselekedhetett volna, éppen ezt a fellépést mulasztotta el.


Az okok egészen messzire tudnának vezetni minket, de érdemes egyfajta rendet tartani. Kiindulásképpen magukra az eseményekre kell egy múló pillantást vetnünk, hogy az ellenzéki impotencia strukturális, intellektuális és politikai tényezői egyaránt világossá váljanak.

Mint ismert, a magyar politikai rendszer 2024 februárjában tizennégy éves történetének legmélyebb válságát élte. A pedofil-botrány kirobbanása hirtelen élességgel vetítette rá a közfigyelmet a rendszer romlottságára és hatékonytalanságára. Az egymást követő politikai események üteme ugyanakkor különös módon éppen elaltatta, nem pedig feltüzelte a parlamenti ellenzék eleve túlzottan nagyszámú pártjait, noha a közvélemény figyelme szokatlanul koncentrált és élénk volt napokon át. Az általános elemzői felfogással szemben ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy az egyes történések nem annyira gyorsan követték egymást, hogy azokra a hivatalos ellenzéknek ne lehetett volna felkészülnie. Politikai érzékkel, éleslátással még elébe is lehetett volna menni néhány eseménynek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.