2024. május 15., szerda

TÉRKÉPEN NÉZHETI MEG, HOVA MENT EL KAMPÁNYOLNI EDDIG AZ ORSZÁGBAN ORBÁN, MAGYAR ÉS DOBREV

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS, BAKRÓ-NAGY FERENC
2024.05.15.


Túl vagyunk az ötvennapos kampányidőszak felén, lassan ráfordulnak a pártok a mozgósítási verseny hajrájára. Térképre tettük, hol kezdték a kampányt a június 9-i választás főszereplői: Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Magyar Péter és Dobrev Klára. Nyíregyházán már mindnyájan megfordultak, Csongrád-Csanád vármegye eddig kimaradt.

„A kampányt berúgtuk” – Orbán Viktor egy uniós pénzből épített nemesgörzsönyi magtárban indította a titkos országjárását két nappal a hivatalos kampányidőszak kezdete után. A rendezvényt nem hirdették meg előre, a miniszterelnök zárt körben, néhány meghívott, környékbeli gazda előtt beszélt Brüsszel elhibázott döntéseiről.

Az év elején minden bizonnyal még ő sem számított arra, hogy be kell szállnia az idei kampányba. Úgy tűnt, hogy a Fidesz a jól bejáratott kampányszlogenekkel (háború, migráció, gender) minimum 12-13 mandátumot szerezhet az Európai Parlamentben, és ha Budapesten nincs is sok esélye a győzelemre, egy-két vármegyei jogú város visszaszerzésével már az EP-választással egy napon tartott önkormányzati választást is sikerként könyvelhette volna el.

A kegyelmi botrány azonban borította a Fidesz előzetes terveit. Lemondott a köztársasági elnök, visszavonult a közélettől Varga Judit, a Fidesz EP-listavezetői posztjának várományosa, akit tavaly nyár óta építettek a kampányra. Magyar Péter márciusra végképp átvette a közbeszéd irányítását a Fidesztől, és olyan sok embert tudott megmozgatni a rendezvényein, amire az ellenzék régóta nem volt képes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.