2024. május 15., szerda

AZ ORBÁN-KORMÁNY MEGFOSZTOTTA A TANÁROKAT A KÖZFELADATOT ELLÁTÓ SZEMÉLY MINŐSÍTÉSTŐL

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.05.15.


Ez a bántalmazási ügyekre is hatással lehet. Remélhetőleg csak egy hibáról van szó.


Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – derült ki egy lapunk birtokába került bírósági körlevélből. A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

A Népszavához eljutott bírósági levél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban. A bírósági levélben azt írják, ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”. A köznevelési törvény erről szóló szakaszát (66. paragrafus, 2. bekezdés) egyébként a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett hírhedt jogszabály, a státusztörvény helyezte hatályon kívül.

A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sem szerepel, amely a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.

Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek – mondta lapunk megkeresésére Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. Hozzátette: ha ez nem történik meg, a pedagógusokat ért bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságokon, hiszen az már nem közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak fog minősülni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.