2024. június 14., péntek

„A TISZA EGYELŐRE NEM FOLYIK A DUNÁNTÚLON. ITT A BALATON ÁRADT MEG” – MEGLEPŐ VERESÉGEKET SZENVEDETT EL A FIDESZ TÓPARTI TELEPÜLÉSEKEN

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2024.06.14.


Több olyan balatoni településen is elvesztette a polgármester-választást a Fidesz-KDNP, melyet hosszú évek óta kormánypárti politikus vezetett. De ott sem lehetnek mindenhol elégedettek, ahol a polgármesteri posztot megtartották: Balatonföldváron és Balatonbogláron is kemény öt év várhat a ciklusok óta regnáló polgármesterekre, mivel elvesztették a képviselő-testületben a többséget.


Keszthelyen 18 éve nem termett babér az ellenzéknek, de a vasárnapi választáson Manninger Jenő polgármestert legyőzte egy helyi egyesület, a Vártak színeiben induló jelölt. Tóth Gergely közgazdász több mint ezer szavazattal kapott többet fideszes ellenfelénél. Ez jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy Molnár Tibor keszthelyi ellenzéki politikus a 2022-es időközi választás előtt még azt nyilatkozta lapunknak:

"Nincs most olyan, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben."

Az újabb kétharmados Fidesz-siker után a polgármesteri posztért így csak a volt közlekedési államtitkár, a térség korábbi országgyűlési képviselője, Manninger szállt versenybe. A választást azért kellett kiírni, mert a 2019-ben polgármesternek megválasztott Nagy Bálint országgyűlési képviselő – egyszersmind államtitkár – lett.

Nagy a 2019-es önkormányzati választáson csupán 5 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ellenzéki ellenfele. Most viszont nemcsak megszorongatták a fideszes jelöltet, de le is győzték – méghozzá úgy, hogy a Vártak Egyesület a nyolc egyéni választókerületből hetet megnyert, így kényelmes többsége lesz a képviselő-testületben.

Manninger Jenőtől azt kérdeztük:

- mennyire lepte meg az eredmény,
- miben látja veresége okait,
- illetve mi az, amit másképpen csinálna?

A polgármester írásban úgy válaszolt, hogy az eredmény meglepte,

"mivel márciusban egy reprezentatív felmérés szerint stabilan 50 százalék felett volt itt a Fidesz és én is, de tudtam, hogy van kockázat. A korábbinál több szavazónk volt, de a magasabb részvétel itt az ellenzéknek kedvezett, s bejött az ellenzéknek a taktikája, hogy civilként állította be a polgármesterjelöltet is – habár Donáth Anna tegnap azt nyilatkozta, hogy a Momentum nyert Keszthelyen –, így megkapták az összes Fidesz elleni szavazatot, a Tisza Pártét is."

Ez a taktika Manninger szerint egy országgyűlési választáson nem működne. Az októberben búcsúzó polgármester válaszát azzal zárta, hogy a keszthelyiek „nem az elmúlt két évről szavaztak”, hanem a városban „egy Fidesz elleni lejárató kampányt folytattak, többnyire nem is önkormányzati ügyekben, amit a Tisza Párt tudott felerősíteni.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.