2024. június 14., péntek

80 MILLIÁRDOS SZÁMLA, AMIÉRT A POLITIKAI DÖNTÉSHOZÓNAK AKÁR A SAJÁT VAGYONÁVAL IS FELELNIE KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.06.14.


Immár végképp elkerülhetetlen a döntéshozó személyes felelősségének megállapítása és számonkérése, hiszen 2020-ban született meg az Európai Unió Bíróságának az az ítélete, aminek kikényszerítéséről van most szó – mondta Lattmann Tamás a testület csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése után. Ennek értelmében ugyanis Magyarországnak 80 milliárd (!) forintnyi euróbüntetést kell lerónia. Az EU Bírósága egy 2020-ban megszületett kötelezettségszegési eljárási ítélet be nem tartása miatt rótta ki a meglepően brutális büntetést. Ellene nincs helye további fellebbezésnek, azt nem lehet megtámadni – mondta a nemzetközi jogász, aki szerint – Gulyás Gergely állításával szemben – az ítélet nem ellentétes az uniós joggal.


Az Európai Unió Bírósága arra kötelezi Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró (átszámítva hozzávetőlegesen 80 milliárd forint) átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió eurós (nagyjából 400 millió forint) kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette az egyik ítéletét – derül ki a bíróság csütörtöki közleményéből.

„E kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”
– fogalmaz a dokumentum. A bírság a 2020 decemberében született bírósági ítélet folyománya. Akkor a testület azt állapította meg, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó́ harmadik országbeli állampolgárok visszatérésre vonatkozó eljárásoknál. Többek között felrótták, hogy Magyarország korlátozta a nemzetközi védelem iránti eljárásokhoz való hozzáférést, jogellenesen őrizte az e védelmet kérelmező személyeket tranzitzónákban, megsértette az érintett személyek jogát, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarországon maradjanak, valamint kitoloncolt jogellenesen itt tartózkodó állampolgárokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.