2024. június 14., péntek

PÉLDÁT MUTATOTT A DEMOKRÁCIÁBÓL A FELNŐTTEKNEK A FŐVÁROSI DIÁKÖNKORMÁNYZAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.14.


Ezekben a demokrácia-hiányos napokban a budapesti diákság igenis komolyan veszi a demokráciát. Ennek jele, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat (FDÖ) hétfőn megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a diákszervezet élére. Egyúttal elfogadták az elkészített Házszabályzatot és Választási Szabályzatot, ami a novemberi parlamenti gyűlésen megszavazott Alkotmányukat egészíti ki. Így a szervezet meg tudja kezdeni a működését. A Fővárosi Diákönkormányzat egy jogilag teljesen önálló, szuverén, és így az egyetlen magyarországi érdekképviseleti szerv, amit a Belügyminisztériumnak el kell ismernie, és mégsem tud jogilag korlátozni, mint például az Országos Diákparlamentet vagy az Országos Diáktanácsot.


A Budapesti Diákparlament 2023 decemberi ülésén a diákok 100 százaléka támogatta a Fővárosi Diákönkormányzat létrehozását és ugyanennyien megszavazták az Alkotmányát is. A változtatás kezdeményezője Cserneczky Balázs, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja volt, aki egy mesteri húzással kiszabadította a Budapesti Diákparlamentet a Belügyminisztérium béklyói alól, mégpedig úgy, hogy módosította az ügyrendjét. Ezzel megszüntette a Belügyminisztérium önkényes jogát, hogy az évente megrendezett Budapesti Diákparlament ügyrendjét, a parlamenti vita szabályait és kereteit tartalmazó dokumentumot évről-évre igényeinek megfelelően alakítsa. Minderről Cserneczky Balázs, az Országos Diáktanács Budapestet képviselő tagja tájékoztatta akkor a Hírklikket.

Most ismét jelentkezett Cserneczky Balázs, azzal a hírrel, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a Fővárosi Diákönkormányzat élére. Emellett elfogadták a Házszabályzatot és a Választási Szabályzatot is. Ezek kiegészítik a novemberi parlamenti ülésen megszavazott Alkotmányukat. Így a szervezet el tud kezdeni működni. Az elnök mellett felállt egy operatív csapat, ők alkotják az elnök vezetésével a kormányt. De az Alkotmány alapján létrejött mellettük két másik bizottság is, amelyek ellensúlyként működnek a rendszerben, és figyelik a dolgok szabályosságát. Vagyis most a működés úgy indul meg, hogy van egy megválasztott, beiktatott kormány, amelyik részletesen ki tudja dolgozni a terveiket. A legnagyobb projekt pedig, amire vállalkoznak: szeretnék elérni, hogy a márciusi elnökválasztást már a Krétán keresztül tudják lebonyolítani, így minden egyes budapesti diák online, közvetlenül tudna szavazni. Erről a köznevelési államtitkárral, Maruzsa Zoltánnal akarnak tárgyalni és megegyezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.