2016. november 11., péntek

MÁR TÖBB MINT 42 EZREN MORZSOLÓDTAK LE A KÖZOKTATÁSBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.11.


Az oktatás rendszere közel sem nevezhető ideálisnak ma Magyarországon. A felsőoktatással párhuzamosan a közoktatás is olyan átalakulásokon megy keresztül, amely nem a jövő nemzedék érdekeit tartja szem előtt. Az új reformok nem eredményeznek mást, mint az oktatás színvonalának rohamos visszaesését, a kormány által erőltetett szakmák kihasználatlanságát és az egyre növekvő számú iskolaelhagyókat.

A 168 Óra birtokába jutott felmérés szerint „egy 2014–2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján a referencianapon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 ezer 254 fő volt”. Mindez azt jelenti, hogy ennyi fiatal került ki végzettség nélkül az iskolákból, akiket nagy valószínűséggel a kormány statisztikai csodafegyvere, a közmunkaprogramok szívnak majd fel.

Mi változott eddig?

2011-ben megváltoztak a közoktatás alapjai, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azonban a hozzá fűzött reményeket nem tudta beváltani. Az oktatási rendszer hatékonysága gyakorlatilag a nullával lett egyenlő, nem kis elégedetlenséget váltva ki a tanárokból, akikhez a szülők és diákok is csatlakoztak. A kormány nem volt elégedett a kettős fenntartási rendszerrel, így az oktatási rendszer teljes államosításban működik tovább. Jobbnak látták ugyanis, ha a korábban önkormányzati kézben lévő iskolák is állami kézre kerülnek.

A kormány 18-ról 16 évre csökkentette az iskolakötelezettség korhatárát, megszűnt a tankönyv-választási szabadság, az alapítványi iskolákat pedig egyre inkább bedarálja a rendszert. Ha nem kapnak forrásokat, akkor ellehetetlenül a működésük. A szakiskolák szakközépiskolákká, a szakközépiskolák pedig szakgimnáziumokká alakítása pedig nagyon megnehezíti a szakgimnazisták dolgát, hogyha esetleg úgy döntenének, hogy szakmát vagy iskolát akarnak váltani, vagy éppen tovább szeretnének tanulni, hiszen ez a rendszer aligha teremti meg az átjárhatóságot az iskolatípusok között...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.