2017. január 19., csütörtök

AZ ÁFACSALÁS LELEPLEZŐJÉT GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATTA KI A RENDŐRSÉG, A CSALÓKAT MÉG MEG SE GYANÚSÍTOTTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.19.



Beidézte a rendőrség Horváth András korábbi NAV-dolgozót, hogy gyanúsítottként kihallgassa belső információk kiszivárogtatása miatt. A milliárdos adócsalásokkal kapcsolatban a rendőrség kimondta: nem történt semmi. 

A volt adóellenőr nem tett vallomást, mivel nem látta még a feljelentéseket, illetve azokat a belső dokumentumokat, melyek alapján feljelentették. Horváth kihallgatása azért is érdekes, mert a zöld dossziéja alapján tavaly decemberben a Nemzeti Nyomozó Iroda egy ügyben vádemelési javaslatot is tett.
Milliárdos adócsalásokat leplezett le

Horváth András 2013-ben milliárdos áfacsalásokat leleplezett le; az év decemberében feljelentette az egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá adóhatósági adatokhoz, és illetéktelenül vitte ki azokat. Horváth András szerint a NAV-nál kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

A bejelentés után lemondott NAV-os tisztviselő azt állította: ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert nálunk soha nem történik érdemi áfa- és járulékellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak. Horváth számításai szerint ez évi 1000 milliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. A NAV szerint legfeljebb 80 milliárd forint körüli a kár.

A botrány nyomán indult a nyomozás azzal zárult, hogy a rendőrség kimondta: egy kivétellel nem történt semmiféle bűncselekmény a feldobott ügyekben. Ezt követően idézték be mára a volt adóellenőrt, gyanúsítottként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.