2017. január 19., csütörtök

KÖSZÖNJÜK A HOZZÁNK VALÓ JÓSÁGUKAT. EGYSZER MEGHÁLÁLJUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.19.



...Az Európai Unió 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar lakosság számára, a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére. Tehát a huzatos nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszerek korszerűsétésére, hőszigetelésre. Ismétlem: vissza nem térítendő támogatást.

A nemzeti, keresztény és nem tudom még milyen kormány meg úgy döntött, hogy egy nagy francot fogja ő ezt a pénzt a lakosságnak adni. Inkább önkormányzati és állami tulajdonú közintézményeknek adja, a lakosság meg kap helyette hitelt. Igaz ugyan, hogy kamatmentes hitelt, de hitelt, amit vissza kell fizetni.

Volt rá magyarázat is. A kormány állítása szerint a vissza nem térítendő támogatás csak a panelházakra vonatkozott, családi házban lakók nem kaphattak volna belőle. Márpedig ez nem korrekt, mondta a mindig, minden körülmények között a korrektséget szem előtt tartó országvezetés, ezért fogta a pénzt és átrakta az állami intézmények energetikai korszerűsítésére, a lakosság kapott helyette jó kis hitelt, mert ahhoz a családi házban élők is hozzáférhetnek és így a korrektség szobrát lendületből meg lehet mintázni drágajó kormányunkról.

A valóság ezzel szemben az, hogy családi házak is kaphattak volna a vissza nem térítendő támogatásból, csak éppen közbe kellett volna iktatni egy energiahatékonysági alapot. Tehát: a kormány azt állította, hogy ők lényegében azért nyúlják le az Unió lakosságnak (civileknek) szánt támogatását, hogy sokkal nagyobb jót cselekedjenek a zemberekkel. A 90 milliárdos vissza nem térítendő támogatás helyett itt van nekik 200 milliárd visszatérítendő hitel. Lehet örülni!

Hol van szükség fűtéskorszerűsítésre, hőszigetelésre? Hol huzatos az ablakdeszka, hol szökik a rosszul szigetelt tetőn át a meleg? Hol próbálják bent tartani a kevés meleget a két ablak közé betömködött összetekert lepedőkkel, hol húznak fel három melegítőt a lakásban, hogy meg ne fagyjanak, hol szükséges kicserélni a radiátorokat? Biztosan nem a Pasa parkban, hanem a nehezebb anyagi helyzetben lévő családoknál. Akik miért is nem cserélték ki eddig, miért nem végeztették el eddig a szükséges korszerűsítéseket?

Úgy bizony. Azért, mert nem volt rá pénzük. És mert hitelt sem kapnak, ugyanis a megélhetés is gondot jelent, nem lennének képesek törleszteni a kölcsönt. Na, most kik pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatás helyett kölcsönre? Igen, ugyanezek az emberek. De legalább kétszer annyira, mint amennyi a vissza nem térítendő támogatás lett volna.

Fog kapni hitelt a huzatos/lepusztult lakásban élő közmunkás, rokkantnyugdíjas, kisnyugdíjas? Olyan, akinél biztosan lehet tudni, hogy képtelen lesz törleszteni a hitelt? Nem valószínű.

És fog kapni hitelt az a jól kereső házaspár, aki egyébként is hitelképes, nem jelent gondot törleszteni a részleteket és csak nyer azzal, hogy kamatmentesen akár 10 millió forinthoz is hozzájuthat? Naná, hogy fog kapni.

Így minden a helyére kerül. Az állami/önkormányzati ingatlanok kapnak vissza nem térítendő támogatást. Ha úgy alakul, lényegében uniós pénzből korszerűsíthetnek és ha a véletlen úgy hozza, az így értéknövelt ingatlant megveheti majd – természetesen a törvényi kereteken belül – akár Mészáros Lölö, akár Tiborcz István, vagy például Orbán Győző is. Miért ne, elvégre ők is magyar üzletemberek.

A nyomorult helyzetben lévők ezután is pont úgy fognak fázni, ahogy eddig, mert vagy nem jutnak hozzá a hitelhez, vagy nem tudják törleszteni azt és akár egy kazáncsere a lakóház elvesztését is jelentheti, ha a tartozás fejében a bank viszi. Az egyébként hitelképes, viszonylag, vagy kimondottan jómódú családok viszont ingyenhitelhez jutnak, ami feltétlenül jó az államnak, jó a kormánynak és jó a magyar lakosságnak.

Ja, ez utóbbi nem igaz, de a többi igen. Éljen a párt! Köszönjük a hozzánk való jóságukat. Egyszer megháláljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.