2017. július 20., csütörtök

TGM: Ó, POTTYONDY EDINA! - "EL IS FOGADNÁM A BÍRÁLATOT, HA LENNE"

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.07.19.


A Momentum elnökségi tagja megtisztelt vele, hogy vitába szállt korábbi írásommal, amelyben azt javasoltam, hogy – mivel az ellenzéki pártok nem akarnak és nem képesek összefogni – mindenki lépjen vissza a Magyar Szocialista Párt javára. Ezt a javaslatot már visszautasította az MSZP egyik korábbi vezetője, Szekeres Imre és Bauer Tamás, korábban az SZDSZ, majd a DK vezető politikusa – tehát azok az emberek, akik Pottyondy szerint az eltakarítani való régmúlt emberei, s akikkel egyébként egyetért. Velük ért egyet, nem velem – velem már csak azért se érthet egyet, mert nem olvasta (s ha olvasta, nem értette) a cikkemet, ami elég unalmas vitamódszer.

Az még unalmasabb, hogy olyasmiket tulajdonít nekem, amiket eszem ágában sincs gondolni. Szerinte én megtestesítem „a mostani balliberális értelmiség” gondolkodásmódját, pedig tudhatná, hogy nem vagyok se bal-, se másféle liberális. Azokat a dolgokat, amelyeket dühösen elmond az MSZP-ről, higgadtan elmondtam magam is – persze nem hangsúlyoztam a bizonyítatlan híreszteléseket, amelyek szerint a szocialistákat „megvásárolta” volna Orbán apparátusa. Igaz, a híresztelések makacsul tartják magukat, és vannak gyanús esetek, de egyértelmű tények hiányában ezt azért mégis nehéz így kijelenteni.

(Mellesleg: föltárom ön előtt, ó, Pottyondy Edina, a hideglelősen rémületes, szörnyű titkot, s nemcsak azért, mert kissé kiábrándító, hogy képtelen volt kihámozni írásomból a glutén- és laktózmentes lényeget: szóval képzelje, a balliberális értelmiség nem mással, mint éppen a Momentummal szimpatizál!Tudja, az MSZP annyira divatjamúlt, annyira gáz, hogy rá szavazni sokkal eredetibb, sokkal polgárpukkasztóbb, sokkal inkább megfelel annak, amit az ön nagymamája – és Maurice Barrès – úgy nevezett, hogy le goût de scandaliser, mint a Momentumra voksolni, ami maga a testet öltött közhely, a kispolgári konformizmus, a magától értetődés, a nyilvánvalóan érdektelen. Az MSZP-támogatás camp, ahogy Susan Sontag annak idején meghatározta, és mint ilyen, szinte vicces. A beau monde, kedves Elnökségi Tag, önökkel tart. S joggal. Mi lehetett volna elmésebb, mint a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak az a dialektikus gnómája, amely szerint a piszkos arabokat és a büdös niggereket távol tartó dupla migránskerítés a szerb határon helytelen, elég a szimpla…? Ez nagyon elegáns, és mindenkivel szembenáll, kivéve a Fidesz-KDNP-t, a Jobbikot, az MSZP-t, az LMP-t és a Párbeszédet. Önök senkivel se alkusznak meg.)

A többi, amit mond, csak szólam. „Kamukormányzás?” Ez ugyan mit jelent? Nézetem szerint az MSZP-nek az volt a fő hibája, hogy – hasonlóan az európai szociáldemokrácia mainstreamjéhez – elárulta a dolgozókat, a munkanélkülieket, a szegényeket a maga ultrakapitalista, neoliberális politikájával, amelynek éppen a fölújításával kísérletezik a Momentum...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.