2018. november 6., kedd

KÖNNYEBB LESZ A NYUGDÍJASOK VÉGREHAJTÁSA - HOZZÁNYÚLHATNAK A MEGÁLLAPÍTOTT HAVI JÁRANDÓSÁGHOZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.06.


Belenyúl a nyugdíjtörvénybe az a javaslat, amit Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes nyújtott be a parlamenthez. A „pontosítások és kiegészítések” gyakorlati következményekkel is járnak. Könnyebbé és gyorsabbá válik például a nyugdíjas adósoktól a pénzbehajtás, a végrehajtás.

Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a joggyakorlat megköveteli, hogy a nyugdíjasnak rendelkezési joga legyen azon számla felett, amelyre a nyugdíját folyósítják. Ezt most már törvényben írják majd elő (a parlament előtt levő, Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által jegyzett teljes javaslatot itt nézheti meg). A számlák egyébként külön jelentőséget kapnak a tartozások behajtása miatt is.

A javaslatban szereplő részletes indoklás szerint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a Magyar Államkincstár igazgatási szerve, a központosított illetményszámfejtést pedig szintén a Magyar Államkincstár végzi. A tartozás jövedelemből történő levonása során gyorsabb és egyszerűbb, ha a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jár el a levonás érdekében. Végrehajtási ügyekben is a szervezet keresi meg az állami adóhatóságot, amihez a törvényjavaslat alapján kezelheti az érintett adóazonosító jelét. A törvényjavaslat egyértelműen megteremti a jogalapját olyan adatok kezelésének (például apa neve), amelyet a magyar nyugdíjszervek nem tartanak nyilván.

Ha a nyugdíjból nem, vagy csak hosszabb idő alatt térül meg a követelés, akkor a központi nyugdíjbiztosítási szerv kezdeményezésére a nyugdíjas keresetéből is vonható a tartozás. A kincstári számfejtési körbe tartozók esetében – olvasható a javaslatban – a Kincstárt munkáltatónak kell tekinteni. Ha mindez nem vezet eredményre, akkor jön a végrehajtó. Pontosabban már az adóhatóság. A Magyar Államkincstár adatszolgáltatási (bevallási) kötelezettséget teljesít az állami adóhatóság felé a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított járulékköteles ellátások után...


ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.