2018. november 6., kedd

VASALT INGESEK ÉS ALTERNATÍVOK FELEDTETIK A NYOLCKER GETTÓJÁT

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.11.06.


Két cikkben és egy képgalériában mutatjuk be, hogyan próbálja a budapesti nyolcadik kerület levetkőzni a régi stigmákat. Ahol régen prostituáltak striheltek, és mindennapos volt a lopás, ott mára kifinomult középosztálybeliek és fiatal értelmiségiek élnek. Néhányan élvezik a koszos, de vonzó hangulatot, mások inkább a mélygarázsba menekülnek, és csak aludni járnak haza. Józsefváros megújul, de kinek jó ez, és kik járnak vele rosszul?

Eközben a kerület közepén, a szegény sorsú Magdolna negyedben szociális városrehabilitációba kezdtek, ami éppen nem a lakosság kiszorításáról, hanem a megtartásáról szól. Szociális programokat indítottak, bevonták a lakókat a felújításokba, közösséget építettek.

A jószándékú projekt azonban elszigetelt maradt, szociálisan érzékeny szellemisége nem épült be a kerületi hivatalrendszerbe. Ehelyett a politikai vezetés a bérlőkkel szembeni szigorú fellépésben és a bérlakások eladásában látja a megoldást. Mindez a Magdolna negyedbe áramló befektetőkkel és a felkúszó árakkal együtt oda vezetett, hogy ezen a hírhedt környéken is megjelentek a vasalt inges vállalkozók és a fiatal értelmiségiek.

Józsefváros megújulása nem fekete-fehér történet. Egymásnak feszülnek benne a szegényeket büntető és segítő elképzelések: a régiek egy része jól járt az átalakulással, de sokan még a városból is kiszorultak. Kinek jó, és ki jár rosszul a nyolcadik kerület megújításával?

Két cikkben foglaltuk össze, hogyan próbál szabadulni a kerület a régi stigmáktól, egy harmadikban pedig helyi arcokat ismerhet meg a fodrásztól az afrikai bevándorlón át az egyetemistáig. (A cikkekhez kattintson a címekre!)

Egymás mellett élnek itt a kemény csávók és a kifinomultak

A cikkekhez interjút kértünk Sára Botond polgármestertől, Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől és volt polgármestertől, Kovács Barbarától, a Kesztyűgyár Közösségi Ház vezetőjétől és Szikszai Zsolttól, a Rév8 Városfejlesztési és Rehabilitációs Zrt. megbízott vezetőjétől. Egyiküktől sem kaptunk választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.