2019. április 6., szombat

TIMMERMANS: ORBÁN NEM TEKINTHETI MAGYARORSZÁGOT A SAJÁT SZEMÉTDOMBJÁNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.06.


- Orbán Viktor szélsőjobbos klisékhez folyamodott, amikor megindította a Fidesz európai korteshadjáratát; 

- A magyar állásponttal ellentétben Szlovénia nem gondolja, hogy bele kellene ütnie az orrát a szabad sajtó munkájába;
- A PiS nem közösködik a populista-nacionalista pártok összefogásán ügyködő olasz Ligával.

Die Presse

A Bizottság alelnöke szerint Orbán Viktornak nem szabad azt hinnie, hogy Magyarországon azt csinálhat, amit csak akar. Timmermans Bécsben nyilatkozott, ahol az osztrák szociáldemokraták oldalán kampányolt az európai választások közeledtével. Hangsúlyozta, hogy az uniós tagság jogokkal is jár, azokat pedig a magyar kormányfőnek is tiszteletben kell tartania. Úgy értékelte, hogy Brüsszelnek korábban be kellett volna avatkoznia, mert mára Orbán az egész lakosságba beoltotta a félelmet. Ily módon valósággal megbilincselte az embereket, de ennek a szabadság az ára, amint az Oroszországban is lehetett látni.

A politikus abban nem talál semmi különöset, hogy az új tagállamok egy idő után arra törekednek: vegyék komolyan őket. Ám meg kell húzni számukra a vörös vonalat, mármint hogy meddig mehetnek el. Így nem szabad politikát csinálni nemzet fogalmával, miközben másokat kirekesztenek abból. Viszont ha nem akarja, hogy a nacionalisták és a jobboldali radikálisok kerekedjenek felül, akkor az EU-nak nagyobb optimizmusra kell hangolnia az embereket, mert az bizalmat kelt és arra építeni lehet. Azt viszont nem gondolja Timmermans, hogy megoldást jelentene a szélsőséges pártok betiltása, mert a káros ideológiákat eszmékkel kell visszaszorítani. Pl. az olyanokat, amelyek azt hirdetik, hogy nyomulnak egyes kultúrák, illetve népek. Már kérdés viszont, ha ezek az erők jogot sértenek, akkor a törvény erejével közbe kell avatkozni. Ugyanakkor a migráció, ha megfelelő keretek közé terelik, gazdagítja a befogadó államokat, mutatott rá a politikus.

Arra is kitért, hogy az EU igen keményen kíván fellépni a román szociáldemokraták ellen, ha azok felvizezik a küzdelmet a korrupció ellen. És az európai szociáldemokraták nem fognak ez esetben 10 évet várni, mint tette az a Néppárt, míg végre felfüggesztette a Fidesz tagságát. Mert nincs helye a pártcsaládban olyan tagnak, amely átlép a jogállami szabályokon. Jelezte, hogy a Bizottság elnöki tisztéért folyó csatározásban semmiképpen sem kíván jobboldali radikális, illetve szélsőséges körökre támaszkodni.

Yahoo/AFP

Kampánynyitó beszédében ismét az Európai Néppárt kulcsfiguráit támadta Orbán Viktor. Nekiment Junckersnek, mondván, a Bizottság elnöke a felelős, amiért a britek mennek, a migránsok viszont jönnek. De élesen bírálta Webert is, amiért az a napokban kijelentette, hogy nem óhajt Juncker utódja lenni, ha az csakis a fideszes képviselők voksaival volna lehetséges. Szerinte a bajor politikus ezzel megsértette a magyarokat. Utalt arra is, hogy pártja kiválhat az EPP-ből a májusi választás után. A kormányfő azt mondta a migrációs biztosról, hogy az lakosságcsere-programot hajt végre az unióban, amivel a magyar vezető átvette a szélsőjobbos mantrát. A beszámoló emlékeztet arra, hogy a magyar kormány kampányt folytatott Soros és a Bizottság első embere ellen. Továbbá a napokban jelezte, hogy új pártcsalád megalakításán gondolkodik – a konzervatívoktól jobbra.

New York Times

A lengyel kormánypárt nem megy el az olasz Liga vezére által meghirdetett májusi nagy tömeggyűlésre az európai választások előtt. A PiS, amely gyanakodva figyeli Salvini, valamint Le Pen szoros barátságát Putyinnal, kampányigazgatója útján azt közölte, hogy pár hete pontosan megmondták az olasz politikusnak, milyen elképzelésekkel vágnak neki az erőpróbának. A jövő hónap végéig már nem is kívánnak találkozni vele. Ugyanakkor az AfD ott lesz holnapután Milánóban, ahol Salvini meghirdeti az euroszkeptikus-populista-szélsőjobbos erők szövetségét. A német párt vezére azonban arra figyelmeztetett, hogy ugyan a bevándorlás kérdésében igencsak hasonló véleményen vannak, mint az olasz párt, ám egészen eltérően ítélik meg pl. az olyan, kulcsfontossságú gazdasági témát, mint az EU pénzügyi szabályainak betartása. A jelentés emlékeztet arra, hogy a Liga elnöke meg akarja nyerni a szövetségnek Orbán Viktort is.

Washington Post/AP

A szlovén Külügyminisztérium visszautasította a ljubljanai magyar nagykövet tiltakozását az egyik hetilap címlapjának karikatúrája ellen, amely úgy ábrázolja Orbán Viktort, hogy az éppen náci üdvözlésre lendíti karját, miközben szlovén jobboldali politikusok törleszkednek hozzá. A válasz hangsúlyozza, hogy Szlovénia ragaszkodik a sajtó- és szólásszabadsághoz, nem avatkozik bele a média dolgába, és nem is értékeli a szerkesztőségek munkáját. Kovács Zoltán szóvivő ehhez képest arról értekezett, hogy itt ismét a mai baloldal intoleranciáját lehetett tetten érni. Szerinte a másik oldal mindenkit szélsőségesként bélyegez meg, aki elutasítja a liberális ideológiát, illetve a multikulti „ortodoxiát”. A szlovén Újságíró Szövetség viszont bírálta a magyar jegyzéket, mondván, hogy az abban példátlan módon a sajtó ellenőrzésének és megfegyelmezésének elképzelése nyilvánul meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.