2019. április 6., szombat

A BÉKA CSAK TŰR ÉS FŐ - BESZÉLGETÉS A FELSZÁMOLT JOGÁLLAM UTÓVÉDHARCAIRÓL BÁRÁNDY PÉTERREL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: NAGY N. PÉTER
2019.04.05.


A bírósági rendszert szisztematikusan meg akarja törni a magyar kormányzat, de az igazságszolgáltatáson belül lényegében egyedüliként az még tartja magát, állítja Bárándy Péter ügyvéd, a terület egykori minisztere. Ezzel együtt szerinte lehetetlenség arra számítani, hogy a bírói függetlenség tartósan ellenállhat a hatalom nyomásának. A testület függetlensége nem abszolút, a társadalomtól például nagyon is függ. Ez pedig nem érzékeli, mi történik vele, ezért hagyja is. Mint a béka, amelyet szép lassan megfőznek. Csakhogy a főtt békaság irreverzibilis állapot. Eljutottunk oda Bárándy szerint, hogy csak förtelmes vége lehet ennek.

Néhány napja hozták nyilvánosságra, hogy Balázs Péterrel és Donáth Lászlóval létrehozzák a Bölcsek Tanácsát. Az Európai Néppárt három tekintélyes egykori politikusából álló csapatával konzultálnának a magyarországi helyzetről. Az EPP saját testületét csak evaluation committee-nek, értékelő bizottságnak nevezi. A jogállamiságot fogják vizsgálni, a kormány egész másról, bevándorlásról és kereszténységről beszél. Van ennek értelme így?

– Kezdjük az elején, mert ez nem egészen pontos így! Nem bölcsek tanácsa ez a csapat a mi szemünkben, hanem értékelő bizottság. A tavalyi választásra létrehozott, azóta V21-gyé alakult V18 testületünk két alelnöke, Balázs Péter és Bod Péter Ákos kezdett gondolkodni azon, hogy létrehoz egy ilyen partner csapatot. Tagokat keresve ugyanarra a holdudvarra gondoltak, amely akkor állt össze, ezen belül felvetődött még Jeszenszky Géza és az én nevem is. Az MSZP csatlakozott az ötlethez, és ajánlotta még Donáth Lászlót. Így volt miniszterekből és egy, a társadalom lelkiismeretét képviselő lelkészből összeállt egy csapat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.