2019. április 6., szombat

RENDSZERKRITIKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Mogorva
2019.04.06.


Avagy: nevezzük nevén a gyereket, ha már.

Van az a pillanat, amikor visszafordul a kazán felső ajtajánál kidőlő füst: valamelyik idióta kőműves rakott egy negyvenöt fokos elhúzást a kéményembe, ezért nem rögtön van huzatja neki, hanem adott kéményhőmérséklet után egyszer csak lesz. Na, idén én át akarom rakni ezt a kéményt egyenesre, ha az Ég a Földdel kétnaponta egybeér, akkor is. Kicsit trükközni kell hozzá a tetőszerkezettel, de jelenlegi formájában most már rohadtul elegem van belőle.
Ha szarul gyújtok be, órákig sűrűn gomolygó füst üli meg a kazánházat, ámde ha jól csinálom, akkor a lobogó láng egy egészen kellemes folyamatot (értsd: a ház felfűtését) indítja el. Jogi képviselőm Dezső úr szerint én ezzel megint csak homályosan célozgatok, szerintem meg Dezső úr egyszerűen túl részeg már a fizika alapvető törvényeinek széleskörű megértéséhez.

Az a kendőzetlen igazság, főnök, hogy ebben az országban még soha senkinek nem volt akkora hatalma jól szelelő kéményeket építeni, mint neked. Másokkal ellentétben téged egy nép ilyen meg olyan hozzáállása juttatott a te kényelmes székedbe bele, és amikor ez megtörtént, akkor a cimboráiddal együtt nagy ígéretek sokaságát tetted mindannyiunk felé. Mint egyes kőművesek egyes tulajdonosok felé, valaha.

Ámde ahogy a tetőlécek vonalát kicselezték azok az egyes (szakmából egyes) kőművesek, úgy cselezted te ki ezt a rád bízott országot. Próbáltam én ezt szépen megfogalmazni, de nem sikerült túl jól, ne haragudj. Mégsem írhattam azt, hogy sátáni kacajjal telibe szartad a csodaváró szájakat… Magam sem értem, miért használok múlt időt, hiszen te folytatólagosan ezt csinálod.

Fene tudja, de Matolcsy és Varga nevű szolgáid ténykedésében néha látni vélem a logikát. Amit viszont te csinálsz, hovatovább erőltetsz, az – biztosra mondom – mindent el fog baszni, a rád bízott nép jövőjén és reményein túl még az előbb említettek időnként értelmes dolgait is el fogja baszni. Tudod, alapvetően egy tégla sem volt szar a kéményemhez, csak jött az a hülye kőműves, és egy egészen elbaszott dolgot épített belőlük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.