2019. április 6., szombat

KŐSZEG FERENC: REMÉLEM, NEM KELL VILÁGHÁBORÚ AHHOZ, HOGY ORBÁN MEGBUKJON

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.04.06.


A rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék kiemelkedő alakja, az SZDSZ egyik alapítója azt mondta, bár létezik parlamentáris rendszer, amely lehetővé tenné a politikai váltógazdálkodást, mégis egyetlen párt uralkodik, s az folyamatosan korrumpálódik. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója a hvg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, ez Móricz Zsigmond és a Rokonok országa.

hvg.hu: „Jó, hát akkor itt fogunk élni” – hangzik el az 1982-es Megáll az idő című filmben a mára szállóigévé vált mondat. A rendszerváltás után 30 évvel még mindig aktuálisnak hat az idézet. Hol rontották el?


Kőszeg Ferenc: Őszintén mondom, nem tudom. A rendszerváltás története ugyanis jól indult. A demokratikus ellenzék már a ‘80-as évek elejétől, pontosan a hadiállapot lengyelországi bevezetésétől kezdve megfogalmazta, hogy hosszú távú stratégiára van szükség. Gondolatok a közeljövőről című cikkében Kis János írta le, hogy össze kell állítani azokat a megvalósítható követeléseket, amelyekről tárgyalni lehet és kell a hatalom egyre inkább elbizonytalanodó uraival.

hvg.hu: A Társadalmi szerződésben le is írták, Kádárnak mennie kell.

K. F.: Igen, mert Kádár személye akadálya volt a változtatásnak.

hvg.hu: A dolgok aztán nem várt irányt vettek, mert két év múlva összeomlott a rendszer, az egész szovjet tömb megszűnt.

K. F.: De ez nem változtatott azon, hogy Magyarországon évek óta volt egy csoport, amelyik azt szorgalmazta, hogy a változásokról tárgyalni kell. A tárgyalásos megegyezés elgondolása bevált, de a szovjet rendszer összeomlása következtében sokkal többet el lehetett érni, mint amennyit a Társadalmi szerződés megírása idején lehetségesnek tartottunk. Modellváltás helyett rendszerváltást.

hvg.hu: Tamás Gáspár Miklós 1990-ben azzal a címmel írt a Beszélőben, hogy Új reformkor vagy új Horthy-korszak következik. Melyikhez vagyunk ma közelebb?

K. F.: A Horthy-korhoz, kétségtelen. Erre célozva írtam nemrég:

Bárcsak új Horthy-kor lenne a mostani.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Horthy-kor annyira jó volt. Távol áll tőlem, de szociálpolitikájában több ma is alkalmazható elemet is tartalmazott az a rendszer. Gondoljon csak arra, hogy a reakciós-nacionalista Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszterként el tudta érni, hogy a költségvetés tíz százalékát oktatási és kulturális célokra fordítsák. Ma ettől nagyon messze vagyunk..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.