2019. június 1., szombat

KÜZDELEM ÉS TEHETETLENSÉG KÉT NAPPAL A HABLEÁNY TRAGÉDIÁJA UTÁN

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2019.05.31.


A továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli nulla látótávolság miatt pénteken sem tudták a szerdai balesetben elsüllyedt Hableányt vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre emelni, ezért a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy hatvan mérnök, hídépítő, vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvár bevonásával próbál egyedi megoldást találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez.

A délutáni órákban kis híján újabb tragédia történt: egy TEK-es búvárt ki kellett menteni a vízből, amikor a légzőcsöve fennakadt abban a két-három méter hosszú létrában, amin lemászott a Dunába. Amikor leugrott a mederbe, a sodrás miatt esélye sem volt arra, hogy megközelítse a roncsot, így végül egy mentőbúvár sietett a segítségére, akinek a közreműködésével elvágták a beakadt légzőcsövet.

Az M1 aktuális csatorna riporterének sikerült beszélnie azzal a búvárral, aki csütörtökön elsőként próbált lemerülni a roncshoz. Kovács Gábor azt mondta:

Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.