2019. június 1., szombat

A TÚLKAPÁS A FIDESZ LEGFŐBB POLITIKÁJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.06.01.


Kiemelkedő konzervatív gondolkodók fogalmazták meg az Orbán-rendszerrel kapcsolatos nézeteiket a közelmúltban. Gyurgyák János történész A magyar elit elcecíliásodása és más rendszertünetek, valamint Körösényi András és Mándi Tibor politológusok Miért nem vagyunk „új jobboldaliak”? című írásainak – mindkettő a Válasz online-on jelent meg – közös vonása az afeletti csalódottság, hogy az eszméikhez tartozó fogalmakat beszippantotta az Orbán-rendszer. A baloldalitól és a liberálistól eltérő kiindulópontból startoló rendszerkritika megismerése közelebb vihet egymás és az ország megértéséhez.

A rendszerkritikának mindig ideje van. Mégis, első ránézésre – talán másodikra is – meglepő, miért kilenc évvel az Orbán-rendszer szárba szökkenése után fogalmazódnak meg a kiváló konzervatív tudósok gondolatai a fennálló állapotokkal szemben.

Vagyis valójában nem volna igazságos a kritikusok kritizálása annak említése nélkül, hogy Gyurgyák János csalódottsága Orbánnal kapcsolatban évek óta közismert, ennek nyilvánosan is rendre hangot ad. Nemcsak a megszólalásaival juttatja ezt kifejezésre, hanem azzal is, milyen műveknek ad megjelenési lehetőséget az Osiris könyvkiadó vezetőjeként. Történészi munkásságában az utóbbi években a magyar nemzeteszme zsákutcáira koncentrál. Körösényi András az ország egyik legmagasabban jegyzett politikatudósaként évekkel ezelőtt, az MTA Politikatudományi Intézetének kiadványában autokrata vonásokkal jellemezte Orbán Viktor rezsimjét. A konzervatív előzményekhez tartozik a két évvel ezelőtt – éppen a Gyurgyák kiadója által felkarolt – nagy visszhangot kiváltó Hegymenet című tanulmánykötet megszületése is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.