2019. június 1., szombat

2010-BEN ELLENFORRADALOM VOLT MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.06.01.



A címbéli állítást Ripp Zoltán fogalmazta meg a hírklikk.hu-nak adott interjújában. A történész, a Politikatörténeti Intézet volt főmunkatársa, aki jelentős könyvet írt a rendszerváltozás időszakáról, és aki öt éve visszavonult a politikai elemzések világából, most szépirodalmi művel jelentkezik; június 4-én mutatják be első könyvét, amely nem az első….A mostani beszélgetésben kicsit visszarángattuk a politika világába, hogy elmondhassa mit is lát a mai Magyarországon. És mint elmeséli: látja a gyűlöletet, látja azt, hogy ebben az országban húsz évenként szoktak rendszert váltani, és ez alapján Orbánnak még van tíz éve. Azt is állítja: a magyar miniszterelnök vezetésével 2010-ben ellenforradalom zajlott; elvették, tőlünk a demokráciát és a szabadságot.

- Téged én az egyik legjelentősebb és legautentikusabb politikai elemzőként ismertelek meg, viszont hosszú ideje nem találkozom ezekkel az elemzésekkel, most viszont, mint hallom, újra jelentkezel egy könyvvel, igaz ennek semmi köze a politikához…

- Valamennyi köze van, de kétségtelen, hogy a napi politikához nincs kapcsolódása. Ez egy szépirodalmi mű. De, hogy a megjegyzésedre reagáljak: öt éve hagytam fel a politikai írásokkal, az utolsó tanulmánynak, amit írtam, éppen öt esztendeje, a Magyar Bálint által szerkesztetett Magyar Polip 2. című könyvbe készült; Ellenzék a centrális erőtérben – ez volt a címe. A maffiaállam ellenzéke – erről szólt, és egyfajta hattyúdalnak is szántam. Azért, mert úgy éreztem, hogy annak a műfajnak, amelyben én dolgoztam, számomra megszűnt az értelme. Egyszerűen nem láttam a helyemet abban a közegben, amit addig betöltöttem.

- Azért, mert úgy érezted, hogy nem tudsz változtatni a helyzeten, falra hányt borsó, amit írsz?

- Valóban az is benne van. Beleuntam abba, hogy évtizedeken át figyelmeztettem a politikai szereplőket arra, hogy mi fog bekövetkezni, teljesen feleslegesen. Annál pedig nincs ellenszenvesebb, ha az ember arra figyelmeztet, hogy már megint igaza volt. Ennek nincs semmi értelme. De az igazsághoz tartozik, hogy elfogott egyfajta csömör. Úgy éreztem, hogy a magyar politikai színvonala lehúzza magához a vele foglalkozót is. Méltatlannak éreztem ezzel foglalkozni a továbbiakban, úgy gondoltam, sokkal hasznosabban is tudom tölteni az időmet.

- És ez az öt év téged igazolt? Még rosszabbá vált a helyzet?

- Abszolút.

- Jobb és baloldalon egyaránt?

- Igen. Ez a rendszer katasztrofális állapotba hozta Magyarországot.

- A Fidesz rendszere?

- Igen. Az ellenzék pedig sorozatosan elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyeket korábban. Még 2012-ben írtam a Magyar Narancsba egy cikket, az volt a címe, hogy Bűnösök, ha életben tartják Orbán rendszerét. Hogy ne csak bíráljak, ebben felvázoltam egy nyolcpontos elképzelést is arról, hogy miként lehetne elkerülni azt a katasztrofális politizálást, amit folytattak, mondanom sem kell teljesen eredménytelenül. Nem azt vártam, hogy lesz hatása, de egy kicsit élt bennem a remény, hogy történik valami előrelépés. Akkoriban még aktív voltam, még az az Andrássy útra is kiálltam kiabálni a tüntetésen – igaz életemben először és utoljára. A 2014-es választás aztán világossá tette, hogy ez a rendszer még hosszú ideig meg fog maradni. Megmarad, mert normális, demokratikus választás útján leváltani nem lehet.

- Ez az érzésed még tovább erősödött 2018-ban?

- Teljes mértékben. Az újabb nem csupán legitimálta Orbán rendszerét, hanem még meg is erősítette. Vagyis a jogrend átalakítása, az intézmények további elfoglalása, minden autonómia felszámolása, a társadalom részint megfélemlítése, részint megnyerése azt jelentette számomra, hogy tovább mélyednek a bűn mocsarában. Ezt a rendszert tehát, ismétlem, normális, demokratikus úton nem lehet megdönteni.


- Akkor nem értesz velem egyet abban, hogy Orbán európai elszigeteltsége, valamint az EP választáson a nagyvárosi, budapesti szavazók többsége elég egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kér a Fideszből, adhat egyfajta reményt a változásra?

- Arra adhat reményt, hogy növekszik az elégedetlenek tábora, arra azonban nem, hogy Orbán átadja a hatalmat. Megteremtették ugyanis annak a jogi és hatalmi eszközeit, amelyekkel meg tudják akadályozni a váltást. Emlékezzünk csak arra, hogy amikor 2002-ben és főleg 2006-ban elveszítették a választásokat, micsoda hisztériát tudtak kelteni, hát akkor most mire lennének képesek, az összes hatalmi eszközzel a kezükben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.