2019. június 1., szombat

RAINER M. JÁNOS: VÉGE AZ ’56-OS INTÉZETNEK, ÉS ÉN NEM FOGOK A VERITASBA ÁTMENNI

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2019.05.31.


Nem megy a Veritas Intézetbe dolgozni az ’56-os Intézet igazgatója, mert ott nincs meg a tudományos kutatáshoz szükséges szabadság. Az átszervezés az intézet végét jelenti Rainer M. János szerint. Szinte napra pontosan 30. születésnapjukkor szántják be őket.

hvg.hu:  Első látásra csak annyi történik - egy friss kormányhatározat alapján - hogy az Országos Széchényi Könyvtárból június 14-ével átkerülnek egy másik intézménybe, a Veritas Intézetbe.

Rainer M. János: Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága. Nem tudom, hogy az intézet többi munkatársa mit tesz, nem szeretnék az ő nevükben, vagy az intézet nevében nyilatkozni, de azt tudom, hogy én nem fogok a Veritasban dolgozni.
hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy felmond?
R.M.J.: Jelen pillanatban az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője vagyok, és van egy kormányhatározat, amely megszünteti az ’56-os Intézet, a munkáltató feladata ennek a lebonyolítása. Érdeklődéssel várom a fejleményeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.