2020. július 12., vasárnap

FELCSÚTORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ERI VIKTOR
2020.07.10.



...A Puskás FC nemzetközi szereplésével a páva széles közönség előtt teríti szét tollazatát. Mindenki láthatja a csodás pöttyöket, a lenyűgöző színeket. Az ügy már nemzetközi terepen is felvállalható. Legalább a kisorsolt ellenfelek országaiban leírják majd a klub múltját, meseszerű felívelését, és ha ezeket az újságírókat nem tévesztik meg, vagy nem jelentkezik a magyar kormány részéről valamelyik nemzetközi sajtófelügyelő tiltakozó olvasói levéllel előre, akkor az ottani gondolkodó ember csodálkozni fog.

Hogyan történhetett meg mindez Magyarországon? Milyen emberek lakhatnak ott, akik ezt az egészet végignézték? Akik vállrándítással elintézték, hogy a klubelnök gázszerelőből leggazdagabb lett közbeszerzésekből, mert a miniszterelnök barátja? Akiket nem hergelt fel, hogy a miniszterelnök háza mellé építettek egy stadiont állami pénzből? Akiket nem zavart, hogy a legtöbb állami támogatást a miniszterelnök 1800 fős településének futballcsapata kasszírozta, és aligha az utánpótlás fejlesztésére fordítja, hiszen légiósokkal játszik?

Ez egy büszke nép. A maga módján. Hőbörög, ahol nem hallják. Rázza oldalán a kardot, aztán kushad. De bátran kiáll az ellen, aki gyenge, vagy akiről tudja, hogy nem szól vissza. Csak akkor húzza be fülét-farkát, ha valaminek tétje van. Európában a legjobban viseli a korrupciót, ami elsősorban saját pénzének elherdálását jelenti, és legkevésbé érzékeny az emberi jogok csorbítására, amelyek megvédhetnék a hatalmasoktól. Nem kell ostor, magától hajtja igába fejét. Kiköveteli magának, hogy feudális rendszerben rendeljék mások alá. Így büszke. Pláne, ha még közben magasztalják is, hogy bátor.

Meresztik majd a szemüket, mert ilyesmit bizony csak sötét diktatúrákban visel kénytelen-kelletlen a nép. Arany vécékefe bármi más helyett. Bárhol máshol próbálnák ezt elképzelni, már a kitervelők fantáziája is elakadna a neveltetés és szocializáció építette erkölcsi falakon. Esetleg pislogva utánanéznek, hogy ez a Puskás nevű futballista tényleg ott születhetett-e. Vagy a környéken? És nem. De a neve odakerült. Jogilag biztos megkérdőjelezhetetlen módon, vagyis ki tudná megkérdőjelezni, csak éppen ez minden más szempontból aggályos és elítélendő. Idős emberektől elédesgetni egy alapvetően nemzeti, de legfeljebb kispesti értéket nem hőstett.

Az olasz miniszterelnök nem tette meg Volturara Appulát az olasz futball központjának, nem szerezte meg Paolo Rossi (vagy bárki más) névhasználati jogát hozzá. A korábbi brazil elnök, Lula imádja a focit, de nem vitte el a Pelé-múzeumot Caetésbe, pedig ott született.

Azt a nagyérdemű európai még csak nem is tudja, hogy ezen kívül is milyen machinációk folynak nap mint nap a felcsúti futball körül. Fogalma nincs róla, hogy a külügyminiszter (?!) a Real Madrid elnökével arról beszélget, hogy akkor a Real ifi eljön-e legközelebb is a felcsúti utánpótlástornára. És erről dicsekedve ad hírt az egyetlen sportnapilap online kiadása. A külügyminiszter az utánpótlástornáról tárgyal. Itt aztán még a sci-fi-rajongók is beadnák a kulcsot. De mi ebben a dimenzióban létezünk.

A Puskás Akadémia európai szereplése így válik egy nemzet bizonyítványává, elsősorban is erkölcsivé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.