2022. március 15., kedd

AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A NATO EZT NEM FOGJA ELFELEJTENI MAGYARORSZÁGNAK

NÉPSZAVA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2022.03.14.


Az orosz-ukrán háború következményei megmutatják a magyar gazdaság sérülékenységét – hangzik Mihályi Péter közgazdász értékelése. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára elhibázottnak tartja a magyar kormány járványkezelését is.


Több ok miatt is elérkezett az idő egyfajta mérleg készítésére. Milyen állapotban van most az ország?

Ha azt tekintjük viszonyítási alapnak, hogy mi volt a Fidesz célja 2010 után, akkor érdemes Kövér László házelnököt idézni, aki egy alkalommal úgy fogalmazott: át kell építeni az országot a pincétől a padlásig, s ez meg is történt. Megváltozott az alkotmány, rengeteg törvény, másképpen működnek az önkormányzatok, a bíróságok, sőt az egyetemek is.

Ehhez volt szükség a központosításra, államosításra?

Nem. A Fidesz céljai szempontjából csak annak volt és van jelentősége, hogy a fontos pozíciókba Orbán Viktorhoz hű emberek kerüljenek. Emellett az őrségváltás mellett a „magyar” tulajdon fontosságának emlegetése csak mellébeszélés. A Mol vagy az OTP – az ország két legnagyobb társasága – jogi értelemben többségi külföldi tulajdonban van, de valójában mind a kettő úgy táncol, ahogy Orbán Viktor kormányfő parancsolja, mert az ő bizalmi emberei állnak az élükön. Az uniós pénzek is oda kerülnek, ahová a politika akarja. Debrecen nem „magyarabb” város, mint Budapest, de a nagy pénzek mégis a civis városnak jutnak. A hírekben tényleg sokat lehet hallani egyes cégek (vissza)államosításáról, hazai és külföldi ingatlanok megvásárlásáról, de ezek a tranzakciók összességében kicsik. Ha valamennyi 2010 és 2021 közötti állami vásárlást számításba veszünk, az összértékük a 12 év alatt megtermelt GDP-nek mindössze 0,7 százaléka.

Összességében most stabil vagy instabil a magyar gazdaság helyzete?

Az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt úgy tűnt, hogy a magyar gazdaság alapvető mutatói: a GDP, a bérek és a nyugdíjak növekedése, a munkanélküliség és az infláció szintje nagyjából rendben vannak. A háborús helyzetben azonban napok alatt bebizonyosodott, hogy azoknak volt igazuk, akik az elmúlt 12 évben mindvégig azt mondták, hogy a magyar gazdaság továbbra is nagyon sérülékeny. A Fidesz kormányzása idején a gazdaság nemzetközi versenyképessége semmit sem javult, a forint évről-évre veszít értékéből, az energiaellátás továbbra is döntő mértékben Oroszországtól függ, ha pedig friss pénzre van szükség a költségvetés lyukainak betömésére, akkor csak a nyugati bankpiacokról lehet gyorsan hitelt kapni. Ilyen célra sem Oroszország, sem Kína nem ad kölcsön. Ha egy olyan pénzügyi válsághelyzet állna elő, mint 2008-ban, és csőd fenyegetné az országot, akkor a Nemzetközi Valutaalaptól, vagy az Európai Uniótól aligha kaphatnánk gyorsan segítséget, mert amit Magyarország a külkapcsolatok terén művelt, az kihat a következő 15-20 évre is. Az Unió és a NATO nem felejt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.