2018. július 13., péntek

TITKOSÍTÁS ALÓL FELOLDOTT LÉGIFOTÓKON MAGYARORSZÁG

INDEX
Szerző: NAGY ATTILA KÁROLY
2018.07.13.


Kivételesen izgalmas műhelylátogatáson vehettünk részt nemrég a volt FÖMI-ben (az új, teljes nevén: Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály, FTFF). Az apropót az szolgáltatta, hogy már hatodik éve zajlik az a projektmunka, amit egy 2012-es törvény írt elő a FÖMI-nek: a hivatalnak digitalizálnia és publikálnia kell a Magyarország területéről 1959-2007 között készült légifotókat, emellett a munka állagmegóvást és azonosítást is magába foglal.

Az intézmény zuglói épületének egyik eldugott szárnyában található az a légifilmtár, ahol a fent említett negatívokat – több százezer felvételt – tárolják, a szomszédos szobákban pedig folyamatosan zajlik ezek tisztítása és szkennelése. A projekt során 2014. június végéig összesen 61 800 képet digitalizáltak, azonban a hivatal nem hagyta abba a munkát, és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a teljes archívum digitalizálása és közzététele megtörténjen.

A folyamatosan bővülő Fentről.hu-n jelenleg körülbelül 120 ezer kép böngészhető és tölthető le ingyenesen (regisztráció után). A Fentről.hu-n található több évtizedes képek nagy része fekete-fehér, de találhatók köztük infravörös és a hagyományos színes felvételek is. A képek révén nyomon követhető a magyar városok fejlődése, a folyók és szigetek változása, épületek, műtárgyak, vasútvonalak, sportlétesítmények épülése vagy éppenséggel eltűnése.

Az oldalon elérhető archív fotók forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak, de az izgalmasabb része a projektnek az, hogy a felhasználók részt vehetnek a feltöltött képeken látható települések, objektumok, épületek, tereptárgyak azonosításában, online térképen történő helyreigazításában - ez az úgynevezett georeferálás pontgyűjtő játék formájában zajlik a projekt indulása óta, a legjobbak közösségi munkáját a FTFF évről-évre díjazza. (A játék legutóbbi fordulójában a részt vevők összesen 2596 db képet illesztettek a helyükre, az oldal indulása óta összesen 40 859 db képet georeferáltak felhasználók, ami a teljes digitális állomány közel egyharmada.)

Az alábbi képek segítségével betekinthetnek az olvasók a munka ezen érdekes szeletébe, a 2014-ben zárult uniós projekt végeredménye pedig Fentről.hu légifotós oldalon böngészhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.