2018. november 24., szombat

KICSODA GRUEVSZKI UNOKATESTVÉRE, AZ ÁRULÓK ÁRULÓJA?

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2018.11.24.


Nikola Gruevszki macedón exkormányfő – bár a magyarok többsége ellenzi ezt – megkapta a menedékjogot Magyarországon. Unokatestvére, Szaso Mijalkov nem volt ilyen szerencsés, pedig őt ravaszabbnak gondolta mindenki rokonánál, a bukott miniszterelnöknél is. Mijalkov, akit a macedón sajtó nevezett már árnyékkormányfőnek és az árulók árulójának is, kalandos pályát futott be, amíg a héten le nem tartóztatták hazájában.

Az Átlátszó pénteki írása szerint a szkopjei titkosszolgálatot korábban irányító Mijalkov is a délszláv országból való eltűnésen törhette a fejét. Könnyen lehet, hogy Csehországba készült, mielőtt elfogták. A cikk szerint Mijalkov unokatestvérével együtt egy maffiaállamhoz hasonló gazdasági klánt épített ki, és most talán a Csehországba kimenekített vagyonát szerette volna élvezni, ha sikerül elmenekülnie hazájából. Csehországban ugyanis hatalmas ingatlanbefektetési és -fejlesztési projektekkel kapcsolták össze az újságírók Mijalkov nevét.

Ám a képlet korántsem ilyen egyszerű, a Mijalkov-Gruevszki-páros együttműködése, csak „az érem egyik oldala”, ráadásul 2015 óta amúgy is bukásra volt ítélve. Három éve derült ki ugyanis, hogy feltehetően az unokafivérek együttműködésével körülbelül 20 ezer embert hallgattak le Macedóniában. Amikor a titkosszolgálati főnök Mijalkov be akart szerezni különleges lehallgatóberendezéseket, akkor állítólag egy budapesti bankon keresztül kapott a macedón sajtó által idézett források szerint akár több százezer eurót is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.