2019. szeptember 14., szombat

AZ UKRÁN NYUGDÍJASOK IS MEGKAPJÁK A REZSIUTALVÁNYOKAT - DE MIHEZ KEZDENEK VELE?

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS ERIKA
2019.09.13.


Azok az ukrán állampolgárok is megkapják a 9000 forint értékű rezsiutalványokat, akik az 1962-es magyar-szovjet egyezmény alapján magyar nyugdíjat kapnak. Arra a képviselői kérdésre, hogy ez a különjuttatás mennyibe kerül a magyar költségvetésnek, nem adott választ az Emmi államtitkára.

A kormány döntése értelmében minden nyugdíjas szeptember 30-ig három, összesen 9000 forint értékű utalványt kap, amit március végéig a gáz- és villanyszámla kiegyenlítésére használhat föl. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti, 1962-ben kötött, 1963 óta hatályos egyezmény szerint azok a szovjet állampolgárok, akik Magyarországon telepedtek le, a magyar nyugdíjkasszából és a magyar szabályok szerint kapnak nyugdíjat.

Önök ezt az egyezményt mind a mai napig nem voltak hajlandóak fölmondani, holott az is közismert, hogy az utóbbi időben rengeteg visszaélés történt ezen a téren: ukrán állampolgárok Magyarországon létesített fiktív lakcímmel és Ukrajnában beszerzett hamis jövedelemigazolással olykor havi háromszázezer forintot vesznek föl nyugdíj címén - írta Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjének címzett kérdésében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Sajtóhírek szerint ilyen ügyekben nem csak nyomozás folyik, hanem több esetben büntetőeljárás is indult. (Például a Kispaládra bejelentett közel kétszáz ukrán nyugdíjas ügyében - a szerk.)

A DK-s képviselő ezzel kapcsolatban több kérdést is feltett a tárcavezetőnek:
Jár-e a rezsiutalvány az ukrán állampolgárságú, de az egyezmény értelmében magyar nyugdíjra jogosult személyeknek is?

Amennyiben igen, megvizsgálják-e, hogy a kedvezményezettek csakugyan megfelelnek-e az 1963-as egyezményben foglalt föltételeknek, különös tekintettel az életvitelszerű magyarországi tartózkodásra és a valóban létező lakóhelyre?
Vajon mit fog kezdeni az amúgy nem névre szóló utalvánnyal az az ukrán állampolgár, aki valójában nem lakik Magyarországon, így Magyarországon kiegyenlítendő gáz- és villanyszámlája sincs?
Mennyibe kerül ez az ukrán nyugdíjasoknak szánt különjuttatás a magyar költségvetésnek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.