2020. november 21., szombat

NEM TUDSZ ÚGY FIZETNI A KÁRTYÁDDAL, AHOGY SZERETNÉL? MUTATJUK, MIÉRT! - TÖBBEKET ÉRHET MEGLEPETÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.19.


A CIB számos ügyfele panaszkodott már, hogy hiába a felemelt bankkártyás limit, tőlük bizony kérik a PIN-kód beütését. Mint megtudtuk, a korlát esetében fontos, milyen és mikori plasztikról van szó. Emellett őket is, másokat is érhet meglepetés másért is.


Tavasszal a járvány első hullámára reagálva a Magyar Nemzeti Bank javaslata alapján 5 ezer forintról 15 ezer forintra emelték a jogalkotók azt a határt, ameddig PIN-kód megadása nélkül lehet bankkártyával érintéssel fizetni. A bankok akkor fokozatosan állították át a kereskedői terminálokat az új szabályra. Ezért április 15-ig előfordulhatott, hogy az egyik helyen még be kellett ütni a PIN-kódot 5 ezer forint felett, míg a másik helyen már nem.

Mivel a limit emeléséről hozott törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, ezt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kártyatársaságok a pénzforgalmi szolgáltatókkal egyeztetve elvileg szabadon állapíthatnák meg a korlát összegét. Az MNB azonban már egyeztetett az érintettekkel, és be is jelentette: a 15 ezres értékhatár jövőre is megmaradhat. 

Az Azénpénzem.hu több olvasója is jelezte már abban az időszakban, hogy nekik a CIB kártyákkal az 5-15 ezer forintos sávban is mindig be kell ütniük a kódot. Ennek igazát bizonyította (nem mintha kételkedtünk volna), hogy augusztusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is büntette a pénzintézetet. A CIB 10 millió forintos bírságot volt kénytelen fizetni, mert – tette közzé a jegybank – több mint 200 ezer fizetési kártyára nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetre tekintettel bevezetett, 15 ezer forint értékhatár alatti PIN kód mentes fizetés lehetőségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.