2023. március 31., péntek

NAGY GERGELY: MEGÉRKEZTÜNK. A KORMÁNY LESZÁMOL A MAGYAR KULTÚRA KRITIKUS ÉS FÜGGETLEN RÉSZÉVEL

HVG360
Szerző: NAGY GERGELY
2023.03,19.


A Fidesz célja 2010 óta pontosan annak az állapotnak az előidézése volt, amiben most vagyunk. Kimondva-kimondatlanul a független kultúra és művészet eltörlése, lehetőleg végképp. Jól tudták, hogy a kultúrának ez a szegmense milyen erővel bír, ha máshonnan nem, hát a saját fiatalságuk idejéből. Közkultúra pedig lesz: drága, színes, és hamis. Vélemény.


Néhány hete a Tünet Együttes, a hazai független színházi színtér egyik legfontosabb csoportjának megszűnése maga is tünetértékűnek bizonyult. Már nem is csak a szimptómák látszanak, hanem tombol a pandémia:

a hazai kortárs kultúra éppen most enyészik el. Abban a formájában, ahogy eddig ismertük, úgy biztosan.


A kormányzat egyértelművé tette, a közpénz alapú kultúratámogatás nem lesz hozzáférhető azok számára, akiket a „függetlenek” jelzővel szokás illetni. A kulturális termelésnek csak az állami ideológiával szoros kapcsolatot tartó részét, csak a látványos és közönségvonzó területét, illetve a közvetlen propaganda célokat szolgáló kulturális termékeket fogják adóforintokkal támogatni. Ez amúgy más fénytörésbe helyezi Csák János miniszter februári nyilatkozatát is, amely az állam háttérbe vonulásáról szólt: ezek szerint erre a területre értette, a függetlenekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.