2023. március 31., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs.hu
2023.03.29.


A SZERK.


A SZERK.
A tíz százalék


„Foglalkozások” – a közoktatásban használt elektronikus napló, a Kréta tanári felületén egyik napról a másikra ez a kifejezés jelent meg az addigi „Tanórák” helyett. Mindez azért érdekes az ezt észrevételező tanárok szerint, mert közoktatási intézményben tanórát csak megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógusok tarthatnak, a „foglalkozás” levezényléséhez viszont nem szükséges a szakirányú tanári végzettség. Egy kémiafoglalkozást szaktanár híján abszolválhat mondjuk egy pedagógiai asszisztens is, vagy – a valahai szocializmusban dívó jelenséget újraélesztve – ún. képesítés nélküli tanár is.

A SZERK.
Tanácsi sztárparádé


Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

A SZERK.
A nyírségi légihíd


„Kinyitottam az erdőt, a természetet” – nyilatkozta a sorok közül jól kiérezhető megbántottsággal a HAON nevű izének, felületnek – újságot engedelmükkel nem írnánk – Filemon Mihály agrárvállalkozó, a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalva polgármestere, amikor a felületen végre elmondhatta meglátásait a pár nap alatt híressé vált lombkoronaösvényről, illetve az őt emiatt ért támadásokról.

PUBLICISZTIKA

HEIL PÉTER
A másik Viktor
Hová vezet a magyar kormány külpolitikája?


Immár hivatalos: az Orbán-kormány elmulasztotta azt az utolsó határidőt, amelyben az Európai Unióval 2022 végén megállapodott. A tagállamok tanácsa által tavaly év végén felfüggesztett, mintegy 15 ezer milliárd forintnyi EU-támogatás így még jó időre Brüsszelben marad. Pedig a feladat nem lett volna nehéz. De a rezsim eddigi húzásait elnézve most már egyre komolyabban merül fel a kérdés: egyáltalán akarják-e teljesíteni, amit megígértek?

KÜLPOL

INTERJÚ
„Mindenképpen káros lesz Magyarország számára”
Herman János korábbi külügyi államtitkár, volt NATO- és EU-nagykövet


Mit jelent az, hogy az akadékoskodó Magyarországot egyre látványosabban kerülik meg mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban? Merre tart a kormány külpolitikája, és mi a köze Hende Csabának Cristiano Ronaldóhoz? Az elmúlt évtizedek egyik befolyásos diplomatáját kérdeztük többek között ezekről.

PÁNIK A BANKVILÁGBAN: A SILICON VALLEY BANK ÉS A CREDIT SUISSE CSŐDJE
Ahol a pénz terem


Március 10-én összeomlott az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, a Silicon Valley Bank (SVB). Két hétre rá a 166 éves svájci csúcsbankot, a világhírű Credit Suisse-t a csőd előtti utolsó pillanatban vásároltatták fel első számú svájci versenytársával. Van-e a két eset között összefüggés, és lesz-e globális bankválság a nyomukban? A tanulságokat foglaljuk össze.

BELPOL

LESZ-E AZ ORBÁN-REZSIMNEK NEMZETKÖZI TÉVÉCSATORNÁJA?
Műsorváltozás


A Euronews vezetősége március elején jelentette be a csatorna átalakítását. A médiacégben 2021-ben 88 százalékos részesedést szerzett a portugál Alpac Capital, amelynek a vezérigazgatója szoros kapcsolatban áll NER-közeli üzleti körökkel. A változások ezért sokak szerint a magyar kormány közvetett térnyerését jelzik.

EGYHÁZAK TÉRNYERÉSE A MAGYARORSZÁGI KÖZOKTATÁSBAN
Eredendő bűn


Az Alaptörvényben elismert egyházak számára megnyitott ingyenes ingatlanszerzési lehetőség része annak a folyamatnak, amelyben a politikai hatalom a világi közoktatást minden módon ellehetetleníti, az egyházi fenntartású iskolák lehetőségeit pedig egyre bővíti. Az egyházaknál sem mindenki örül ennek.

VÉGLEG SZABADULNA A SZÉLSŐSÉGESSÉG EMLÉKÉTŐL A JOBBIK
Horthy helyett Deák


Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

A POLGÁRMESTER AHOL TUD, SEGÍT
Focizhat, de panaszkodni ne merjen


Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

TISZA ÉS KÁDÁR MEGGYALÁZOTT HOLTTESTE
Fejre mentek


Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

KRITIKA

KÖNYV
Nyíltan és aktívan
NEM egyenlő – nemi alapú egyenlőtlenségek Magyarországon


A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

TAVASZ! - SZÍNHÁZ
A kígyó
Túlságosan vékony falak


Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

TAVASZ! - KIÁLLÍTÁS
Minden elmúlik
Bukta Imre: Műveljük kertjeinket!

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

FILM

CARLOS SAURA MUNKÁSSÁGA
Hideg családi fészek

Februárban meghalt az európai filmművészet egyik utolsó régi vágású óriása, a latin kultúra egyik legmesszebbre jutó közvetítője, Carlos Saura. Az alábbiakban pályájának fontosabb mozzanatait idézzük fel.

TÉVÉSMACI
Viperafészek


Amikor Sztupa és Troché átruccantak Cseszkóba munkásruhát és tornacipőt vásárolni, mindjárt fel is kellett próbálni.

KÉPZŐMŰVÉSZET

TAVASZ! - A CSONTVÁRY-MÍTOSZ
Minden színben szinte minden

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar műveiből a Szépművészeti Múzeumban hamarosan megnyíló nagyszabású kiállítás apropóján idézzük fel kétségkívül egyedül­álló pályáját, s a személyéhez, műveihez tapadó legendákat.

TAVASZ! - RÉS A PRÉSEN
„Csigák és hangyák”


Tarr Hajnalka képzőművész

ZENE

TAVASZ! - INTERJÚ
„Mint a szagos radír”
Szabó Tamás szájharmonikás


Húsz év kihagyás után, mindössze egy alkalommal lép fel a Palermo Boogie Gang. A nyolcvanas–kilencvenes évek talán legjelentősebb hazai blueszenekarát az áprilisi Veszprém Blues Fesztiválra sikerült összetrombitálni. Szabó Tamás szájharmonikással az együttes sikereiről és kudarcairól beszélgettünk a fellépés kapcsán, és szóba került az is, hogy komoly hangszer-e a szájharmonika.

TAVASZ! - INTERJÚ
„Én Brünnhilde vagyok”
Iréne Theorin operaénekes

Idén újra hallhatjuk Brünnhildeként a Budapesti Wagner-napokon a svéd Iréne Theorint, aki épp Az istenek alkonya előadásának napján lesz 60 éves. Vidéki lánynak mondja magát, de bejárta a világ szinte összes nagy színpadát.

MI A KOTTA?
Bábu vagy


Klasszikus zenei programajánló a 2023/13. hétre

KÖNYV

TAVASZ! - INTERJÚ
„Végül a költészet”
Závada Péter költő


Generációjának egyik legismertebb költője. A hamarosan megjelenő új kötete, A muréna mozgása kapcsán beszélünk alkotói szerepekről, rappermúltról, tudományos pályáról és a kortárs irodalom keserűségéről.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Rajzás


Az Atlanta harapós popkultúra-kritikája, szürreális tónusai és önmagát is megmosolygó egzisztencializmusa után magas elvárásaink lehettek a Rajzással kapcsolatban.

VISSZHANG: KONCERT
Antoine Tamestit és a Pannon Filharmonikusok


Bartók Brácsaversenyével egyetlen baj van: az, hogy nem Bartók írta.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Poker Face


Miután Rian Johnson újra feltalálta Agatha Christie-t (Tőrbe ejtve; Az üveghagyma), feltámasztja nekünk Columbót is.

VISSZHANG: KONCERT
dEUS


Nem lehet mondani, hogy a dEUS nagyon elkerülte volna Magyarországot, hiszen hatszor jártak eddig nálunk, legutóbb négy évvel ezelőtt, az 1999-es The Ideal Crash jubileumi turnéján.

VISSZHANG: KÖNYV
Sandra Grimm: Vajon miért veszekszünk?


Mindenki veszekszik, a veszekedés az élet természetes része.

VISSZHANG: FILM
Szörnyetegek


Legutóbb egy spanyol (katalán) film tárgyalta szenvedélyesen a természetes gazdálkodás és a termőföld ipari kihasználásának konfliktusát.

VISSZHANG: LEMEZ
Inspiral Carpets: The Complete Singles


Az Inspiral Carpets legnagyobb sikereit a kilencvenes évek első felében aratta.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Sűrűk a hétköznapok”


László Lili színész

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2023/13.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/13.

Rövid hírek: Auróra, bolygó, tornádó...

TAVASZ!
Snoblesse Oblige


Nagy tavaszi kulturális programajánló

Snoblesse Oblige 2023/13.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/13.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Moravské koláče


Cseh túrókrémes korong, avagy óriás ökörszem

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Récsei


...sok szeretettel vár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.