2016. november 9., szerda

ÍGY MŰKÖDIK AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS, AVAGY ELSŐ SZAVAZÁSOM TÖRTÉNETE

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: PrehryFarkas
2016.11.09.


Jelentem, ma reggel - másfél óra sorban állást követően - eleget tettem friss állampolgári kötelességemnek és leadtam életem első amerikai elnökválasztási szavazatát egy dél-kaliforniai választókörzetben. De kire? Vagy inkább mire? Clinton vagy Trump? Miért? És hogyan? Ezekre a kérdésekre válaszolok ebben a bejegyzésben, de terveim szerint segítek még a kulisszák mögé is betekinteni, ugyanis önkéntesként is részt vettem a mai elnökválasztásban.

A SZAVAZATI JOG

Kezdjük akkor először nagyon röviden azzal a fontos alapinformációval, hogy az Egyesült Államokban szavazati joggal kizárólag csak amerikai állampolgárok élhetnek. Gyakorlatilag ez az egyetlen lényegi különbség az állampolgárok és a közel 14 milliós, zöldkártyával legálisan és életvitelszerűen az USA-ban tartózkodók jogai között. Miután tavaly májusban - egy öt éves zöldkártyás időszakot leváltva, de megtartva magyar állampolgárságomat is - amerikai állampolgárságot nyertem, így ennek köszönhetően idén először már én is szavazhattam a mostani elnökválasztáson. A szavazati jog megszerzése és a választáson való részvétel azonban nem feltétlen esik egybe, sőt, nem is olyan egyszerűen adódik egyik a másikból, mint ahogy azt otthon megszoktuk.
 
AZ ELSŐ VÁLASZTÁSHOZ VEZETŐ ÚT
Az állampolgári eskü napján, a ceremóniát követő percekben már hivatalosan is lehet jelentkezni a frissen megszerzett jogra, azaz a szavazásra. Ezt egy viszonylag gyorsan kitölthető dokumentum segítségével lehet a helyszínen azonnal megtenni, melyen még a pártszimpátiát is azon nyomban fel lehet tüntetni. Ahogy a fenti képen is látszik, az én regisztrációmon azt lehet olvasni a “Party” résznél, hogy “NPP”, azaz “No Party Preference”, magyarul „pártpreferencia nélküli”. Ez annyiban jelent csak különbséget, hogy én kevesebb háttér-információt kapok az elnökjelöltekről, aminek kifejezetten örülök is, mert épp eleget hallottam róluk a tévében és a rádióban.

A szavazáson való részvételt garantáló regisztrációt egyébként legkésőbb október 24-ig kellett megtenni Kaliforniában. Magát a kitöltött szavazati lapot pedig vagy levélben, vagy postai úton, vagy éppen személyesen a szavazóhelyiségekben is le lehetett adni. Én postai úton kértem meg előre a szavazólapomat, hogy azt itthon szép nyugodtan ki tudjam tölteni. A mai napon személyesen, egy lezárt borítékban le is adtam, majd bementem dolgozni, mert az élet nem áll meg a szavazás napján sem. (Egyébként reggel 7-től este 8-ig lehet leadni a szavazatokat a mai napon. Pontosabban, aki odaért 8-ig, az garantáltan szavazhat még akkor is, ha több órát kell várnia, míg végül sorra kerül.)...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.