2016. november 9., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: SZÉLSŐSÉGESEK KEZÉBEN A VILÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.09.


Még nem dőlt el az amerikai elnökválasztás, amikor ezt a cikket írom, de már biztosra vehető, hogy az elnökválasztást Trump nyerte. Nem akarok sokáig fennmaradni, ezért előre megírom a cikkemet. Az ünneplésre pedig nem vagyok kíváncsi.

Arról nincs mit írni, kicsoda Trump, azt mindenki tudja. A kérdés az, hogy történhetett ez meg, és mi várható ezután. Először is le kell szögezni, hogy az emberek nem Trumpra szavaztak, hanem a republikánus pártra. Trump ellenére.

A párthűség, a fanatizmus és a gyűlölet kombinációja olyan erős volt, hogy még az sem tartotta vissza őket, hogy egy pszichopatát juttatnak hatalomra. Olyan embert, aki egy kérdésre nem tudta azt mondani, hogy nem dobna atombombát Európára. Őszintén szólva, nem ismerek Trump-támogatót, aki ne gyűlölne valakit: vagy a spanyolokat, vagy a bevándorlókat, vagy a melegeket, vagy a muszlimokat, vagy a feketéket, vagy csak a demokratákat.

Nem az a baj, hogy azok nyertek, akik elveivel nem értek egyet. Ha többen vannak, képviseljék. Majd ha nem tetszik a népnek, leváltja őket. A baj az, hogy tényleg súlyos mentális problémákkal küzdő, gátlástalan emberre bízták a világot, aki nem képes felmérni a cselekedetei súlyát. Ez az ember beszámíthatatlan, felelősségre sem lehet vonni, mert letagadja a tényeket. Komplett elmebeteg. Képtelen uralkodni magán.

Ez tényleg a világ összeomlásával fenyeget. Nem azért, mert republikánus győzött és nem demokrata. Hanem azért, mert egy gyakorló őrült kezébe tették le a világ sorsát. Ha egy gyerekre bízták volna, azt túl lehetne élni. De egy elmebeteget nem lehet. Már az is elég, ha a megválasztása hírére öszeomlik a világgazdaság. Arról nem beszélve, hogy kezében lesz az atomkód, amivel úgy játszik, mint kisgyerek a lendkerekes autóval.

Az tényleg a világ vége, amikor Amerikában rasszista, antiszemita, szexista demagógot választanak elnöknek. Mit várhatunk a világ más részein? Azt hiszik, a republikánus pártra adták a voksukat. De az Ovális Irodában nem a "republikánus párt" játszik majd a földgömbbel, mint Chaplin a Diktátorban, hanem diagnosztizálható elmebeteg, aki a kezében tartja a nukleáris kódot. Egy ilyen választás öngyilkosság s a világ pusztulása. Nem lehet kivédeni.

Az amerikai sajtó is hibás, hogy eljátszotta, mintha Trump egy valódi legitim jelölt lenne, engedték, hogy a hazugság fertőzze Amerikát. Kiszabadította a szellemet a palackból, polgárjogot szerezhetett a gyűlöletbeszédnek és a rasszizmusnak. A sajtónak meg kellett volna mondania, hogy gátlástalan skizofrén, aki nem tiszteli sem a tényeket, sem a törvényeket, sem az alkotmányt, sem az embereket, aki szemrebbenés nélkül tagadja le, amit öt perccel korábban kamerába mondott, nem ülhet be a Fehér Házba.

Az eset sokat elmond arról is, amikor gyengekezű emberek, akikkel szívesen mennék bárhova nyaralni, de politikai vezetőnek nem valók, képtelenek megvédeni a liberális demokratikus értékeket, amikor képtelenek megmagyarázni, hogy azok mit jelentenek, nem képesek ideológiailag felvenni a harcot a hazugságokkal szemben, akkor mindig jönnek a fasiszták.

Az oktatás hiányossága, ha eszelősen attól kell tartani, hogy képzetlen fehér szavazók, iskolázatlan tömegek megszavaznak elnöknek egy hozzájuk hasonló smirgli embert. A butaság és korlátoltság, a zsigeri indulatok és a gyűlölet forradalmát pedig a liberális elit elleni ideológiaként adják el.

Az eset tanulságos a demokratáknak is, hogy ha kiiktatják a párton belüli versenyt, ha egyes családok, klánok kisajátíthatják a pártot, és minden józan érv ellenére erőltetik saját jelöltjüket, pórul járhatnak olyan szavazókkal, akik nem beintésre szavaznak, mint a republikánus szavazók egyes rétegei. Clinton saját szavazótáborában nem gyógyuló sebeket kapott Bernie Sanderstől, akinek hívei - legtöbben fiatalok - soha nem fogadták el őt. Különösen, hogy kiderült, nem egyenlő versenyben győzte le az öreg Bernie-t...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.