2016. november 9., szerda

POPULISTA FORRADALOM AMERIKÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.09.


Egyik kanadai barátom pár hete mondta egy ottawai fogadáson: az Egyesült Államok lényegében a munkásosztályra épülő ország. Akkor is, ha történelémi összehasonlításban ez a munkásosztály viszonylag pénzes elődjeikhez képest. Ez a “munkásosztály” Donald Trump-ra szavazott a politikai forradalommal felérő amerikai elnökválasztáson. Trump egy súlyosan hibás és hiányos üzenethordozó, de üzenete rezonált mindazokkal, akik úgy érzik, hogy reáljövedelmük visszaesett, hogy egyre nehezebben tudnak családi házat vásárolni, hogy fájdalmas látni az amerikai vidéki városok kiüresedését, a gyárak bezárását és akik úgy érzik, hogy egy, a valóságtól elszakadt, jómódú és egy zárt, sznob világban mozgó “establishment”-nek üzenni kell.

Mint, ahogy a markánsan baloldali Michael Moore mondta október végén: “Trump megválasztása lenne az emberiség történelmének legnagyobb ‘bazd meg’-je–és ez egy jó érzés lesz.” Moore hozzátette, hogy Michigan államban kimondottan erős Trump, függetlenül attól, amit a nyilvános felmérés mutattak. “Donald Trump egy molotov koktél, egy humán gránát, amire sokan vártak és amit legálisan rádobhatnak arra a rendszerre, ami elrabolta életünket”–tette hozzá Moore.

A balos filmkészítő elmondta, hogy különösen jól játszott amikor Trump megjelent Detroitban és a Ford vezetőinek megígérte: ha Mexikóba költöztetik a gyártást és üzemet, akkor egy Trump kormány egy 35 százalékos különadót vetne ki az autógyártóra.
“Eddig egyetlen egy amerikai politikus – se republikén, sem pedig demokrata – nem mert ilyet mondani a Ford vezetőinek. Ez különösen jól csengett Michiganban, Ohioban, Pennsylvaniában és Wisconsinban–Amerika Brexit államaiban”–hangsúlyozta Moore.

Emlékszem, hogy amikor Bernie Sanders elvesztette a demokrata elnöki-jelöltséget, lapunk egy szerzője – Kalmár Szilárd – a Facebookon írt egy szenvedélyes posztot, amelyben jelezte: Trump állhat győzelemre, hiszen a lecsúszott osztályok Bernie Sanders-re szavaztak volna, Hillary Clinton-re, az establishment egyik ragyogó képviselője, viszont valószínű nem. Úgy tűnik, hogy a marxista Balpárt egyik alapítója jobban ráérzett a “néplélekre” és a nép “hangulatára” mint a komplett magyar demokratikus ellenzék, amely még a Bernie Sanders – Hillary Clinton harc idején az utóbbi mellett sorakozott fel és szinte csípőből elutasította Sanders...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.