2021. március 6., szombat

A MUNKÁNKAT, HANEM A GONDOLKODÁSUNKAT IS MEG FOGJA VÁLTOZTATNI

QUBIT
Szerző: REXROTH
2021.03.05.


...A negyedik ipari forradalom szókapcsolatot is egyre többször hallhatjuk. Joggal érezhetünk benne egy kis PR-os mellékízt: mintha az agyonkoptatott közhely, a „felgyorsult világunk” újabb, frissebb szinonimája lenne. Pedig a negyedik ipari forradalom valóban paradigmaváltást hozhat.



Nézzük csak, milyen változásokkal jártak az egyes ipari forradalmak:

- Az első ipari forradalomban a gőzgép kiváltotta a kézzel végzett munkát.

- A második ipari forradalom tette lehetővé a villamos energia felhasználására épülő tömegtermelést.

- A harmadik ipari forradalomban a számítógépek és az internetalapú informatikai rendszerek fejlődése korszerűsítette az automatizálást.

- A negyedik ipari forradalomban a dolgok internete (internet of things, IoT), a kiber-fizikai rendszerek és a mesterséges intelligencia használata változtatja meg a szellemi és fizikai munkát. Ha mindezt az ipar és a gyártás területére fordítjuk le, azt mondhatjuk, hogy a negyedik ipari forradalom eredményeként nő a rugalmasság és sokkal egyszerűbbé válik nemcsak a tömegtermelés, de az egyedi termékváltozatok gyártása is, akár ugyanazon a gyártósoron. Így könnyebben és gyorsabban lehet igazodni a legkülönfélébb piaci igényekhez, illetve az egyedi, személyre szabott megoldások előállítása sem jelent többé gondot.

A szakértők szerint a negyedik ipari forradalom az egész életünkre kiható változásokat hozhat az élet minden területén. Nem túlzás kijelenteni, hogy az új eljárások és új eszközök nemcsak az eddig bevált munkamódszereket és a fogyasztási szokásainkat, hanem a gondolkodásunkat is megváltoztatják. Ma már máshogy férünk hozzá az információhoz, mint akár ötven évvel korábban, és máshogy is dolgozzuk föl azt: jóval könnyebben, jóval felületesebben. Ezzel párhuzamosan felgyorsult a megszerzett szaktudás elavulási sebessége is. Máshogy kell gondolnunk a munkaerőpiacra, és benne saját magunkra.

Bár a negyedik ipari forradalom inkább tűnik a harmadik felvonás hatványozott, felturbózott verziójának – elvégre ez is a digitális eszközök fejlődésének mellékterméke –, mint paradigmaváltásnak, a társadalomra gyakorolt várható hatása miatt egyáltalán nem túlzás forradalomról beszélni. Tény, hogy a negyedik ipari forradalomnak nincs egyetlen, központi, vezető szerepű technológiája, mint az előző háromnak, de a nagy sebességű internetes hálózatokra és új interfészekre épülő rendszerek, a mesterséges intelligencia, a big data analitikai modellek és az új gyártástechnológiai fejlesztések korábban sosem látott lehetőségeket kínálnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.