2021. március 6., szombat

INKÁBB HALLGATNAK - IVÁNYI GÁBORT MAGÁRA HAGYJÁK

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.03.06.


A katolikus és a református egyház nyilvánosan nem vállal szolidaritást az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel.


A közelmúltban többször is foglalkoztunk azzal, hogy a szegények és rászorulók ellátásról gondoskodó Iványi Gábor-féle felekezet ismét az anyagi ellehetetlenülés szélére került. Az adóhatóság mintegy 160 millió forintos adókülönbözetet állapított meg velük szemben, ezen kívül megközelítőleg 90 milliós adóbírságot, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is kiszabott. Ónodi Istvánt, a testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatóját idézve: „Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást”.

Mivel a nagy keresztény egyházak nem nyilvánítottak véleményt a konfliktusban, kérdéseket küldtünk a katolikus püspöki kar titkárságának és a református egyház kommunikációs szolgálatának. Tájékoztatást kértünk arról, szükségét érzik-e annak, hogy kifejezzék szolidaritásukat Iványi Gáborék iránt, ha igen, ezt milyen formában készülnek megtenni. Ha nem érzik szükségét: miért nem?

A katolikusok ebben a témában nem szerettek volna nyilatkozni, és hiába kerestük külön is a püspöki kar egyik tagját, ő sem akart kötélnek állni. A reformátusok egyáltalán nem reagáltak.
Persze, a hallgatás volt a legvalószínűbb opció. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség melletti kiállás egyenértékű lett volna a fideszes kormány bírálatával, a szolidaritás deklarált megtagadása viszont kifejezetten rosszul venné ki magát egy olyan keresztény felekezet ügyében, amely köztudottan rengeteget tesz a társadalom perifériáján élők megsegítéséért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.