2021. március 6., szombat

BÁRON GYÖRGY AZ SZFE MÚLTJÁRÓL ÉS JELENÉRŐL: ILYEN ÁMOKFUTÁST ELKÉPZELNI SEM TUDTUNK

HÍRKLIKK
Szerző: SÁNDOR ZSUZSA
2021.03.06.


A Balázs Béla- és Aranytoll-díjas filmkritikus, filmesztéta egyike annak a huszonhat oktatónak, akik nemrég felmondtak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Vajon mi lesz az SZFE nemzetközileg elismert filmes képzésével? Mi a jelentősége annak, hogy a színművészetin lezajlott modellváltás kapcsán, a Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság véleményét sürgeti? Születhet-e precedens értékű jogi állásfoglalás? Ezeket is megkérdeztük Báron Györgytől.


Harminc éve tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Nem lehetett könnyű ennyi idő után felmondani. Mi mindent mérlegelt?

– Nem nagyon kellett mérlegelni: nyilvánvaló volt, ha az SZFE politikai megszállásából nem lesz visszalépés, akkor én sem maradok itt. Nekünk, tanároknak, inkább csak az volt a kérdés, hogy mikor mondjunk föl? Én is azt szerettem volna, hogy ezt lehetőleg egyszerre tegyük meg, ne egyenként. Megértem persze azokat a kollégáimat is, akik nem vártak eddig, és már korábban távoztak. Elég sok értekezletet tartottunk, és gyakran előjött, hogy hol az a vörös vonal, amit ha az új vezetőség átlép, akkor felmondunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.