2021. március 6., szombat

ORBÁN VIKTOR TALÁLKOZÁSAI A KORONAVÍRUSSAL

HVG / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2021.03.06.


Volt, amikor Orbán Viktor tűpontosan a jövőbe látott, máskor egy nap alatt 180 fokos fordulatot vett az álláspontja a koronavírusról vagy a járványra adandó válaszlépésről. Mivel a vírus és főleg a mutációi még a tudomány számára is sok szempontból ismeretlenek, ezért politikailag kockázatos ilyenkor azokkal a kommunikációs panelekkel előállni,

amelyek egy képzeletbeli ellenfélnél gond nélkül működnek...

...A kormányfő a vírussal is hasonlóképpen akart leszámolni - legalábbis politikailag -, mint bármilyen más kihívással, amivel eddig a kormány szembetalálta magát. Csodafegyvernek a nemzeti konzultációt dobta be. Bár a konzultációt már tavaly június elején elindította, az eredményre őszig várni kellett. Ekkor derült ki, hogy az emberek többsége a szigorúbb szabályok pártján állt, de a kormány mindezt úgy fordította le, hogy “az országnak működnie kell”. Orbán nyáron még túl optimista lehetett, amikor elhitte Matolcsy Györgynek, hogy a járvány nem küldi padlóra a gazdaságot. Ezért is mondhatta viccesen június közepén, amikor az Operatív Törzs egy időre “elbúcsúzott” az emberektől, hogy “első évad, utolsó fejezet”. Ekkora már csak a maszkviselés és a rendezvénytilalom marad, a többi korlátozás megszűnt.

„Itt a nyár, fagylalt, lángos az emberek kezében, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, figyeljen” - üzente a kormányfő júliusban, arra kérve az embereket, hogy inkább belföldön, a Balatonon nyaraljanak és ne menjenek külföldre. Orbán ekkor ismét a migrációra húzta fel a vírust, mondván, hogy azt külföldről hurcolják be. A külföldi államokat a kormány zöld, sárga, és piros kategóriákba sorolta, az utóbbi kettőből hazatérőknek karanténba kellett vonulniuk. Ám hiába nőttek Horvátországban az esetszámok, az onnan hazatérőknek nem kellett karanténba menniük, mert az zöld országnak számított. Így aztán nem lehetett nem észrevenni, hogy a döntés mögött inkább politikai, mintsem járványügyi megfontolások álltak. Főleg azután vált ez nyilvánvalóvá, hogy magyarok lelkesen indultak útnak Horvátországba. Augusztusban pedig kiderült, hogy Orbán, aki a szavaival belföldön akarta tartani az embereket, egy horvát lap szerint maga is Horvátországban nyaralt, de Szijjártó Pétert külügyminisztert is egy luxusjachton - mégpedig a közbeszerzések nagy nyertesének, Szíjj Lászlónak a hajóján - kapták lencsevégre az Adrián.

Azt ígérte, mindenkit meggyógyítanak

Nyár végén már sejthette a kormányfő, hogy a nyári lazításoknak ára lesz és várható ősszel egy második hullám. „Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – nyilatkozta augusztusban, de aztán őszre kiderült, hogy nem akarja megismételni a márciusi zárást. A gazdaságot, főleg a kisvállalkozásokat padlóra küldte a vírus, Orbán pedig nem akarta, hogy a második hullám tovább rontson a helyzeten és ezáltal befolyással legyen a Fidesz népszerűségére.

A kormányfő ezért ősztől azt kommunikálta az emberek felé, hogy az egészségügy felkészülten várja a második hullámot, aminek az érkezéséhez ekkor már nem kellett különösebb jóstehetség. És ebben az időszakban nyilatkozta Orbán azt is, hogy ha valaki elkapja a betegséget, akkor meg fogják gyógyítani. Ez klasszikusan olyan politikai kijelentés, ami az illegális migráció esetében működik (“megállítjuk a migrációt”), de egy kiszámíthatatlan, újabb és újabb mutációkra képes, halálos vírus ellen nem. Nem csoda, hogy ezt a kijelentését az ellenzék könnyedén Orbán fejére tudja olvasni, ráadásul minél több a halálos áldozat, annál inkább válik nyilvánvalóvá a propaganda és a valóság közötti hatalmas szakadék. Mára ugyanis már több mint 15 ezer ember halt bele Magyarországon a vírusba. Az viszont vitathatatlan, hogy az EU-n belül Orbán lépte meg először azt, hogy bizalmat szavazott az orosz és a kínai vakcináknak, hogy minél több vakcinát szerezzen, még ha emiatt nyomás alá is helyezte a vakcinák engedélyeztetéséért felelős hazai hatóságokat és illetékeseket.

A magabiztos Orbán novemberben már arról beszélt, hogy az oltási terv készen van és egy hétvége alatt sikerülne mindenkit beoltani. Erre a magabiztos üzenetre a valóság cáfolt rá azzal, hogy éppen március elején, harmadik hullám betörésekor, a kormány által legkritikusabbnak mondott kéthetes periódus elején omlott össze az oltási terv és még azt a több mint hetvenezer embert sem sikerül beoltatni, akiket a héten sms-ben értesítettek arról, hogy menjen az oltópontokra. A rendszerhibák ellenére Orbán igyekszik másokat hibáztatni, ha bénázásról van szó, az EU-t például már ősz óta ostorozza azzal, hogy tétovázik a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.