2021. március 17., szerda

HIÁBA A SZIGORÚ KORLÁTOZÁSOK, CSAK NEM MARAD A FENEKÉN A MAGYAR

QUBIT
Szerző: SÁNDOR LÁSZLÓ
2021.03.17.


A mobiladatok szerint a harmadik hullámban először maradtak többen otthon az elmúlt héten, mint az azelőttin, és valamelyest csökkent a munkahelyi látogatások és a bevásárlások száma is. A mostani lezárás ennek ellenére a karácsonyinak csak az egynegyedével ér fel.


Piros betűs nap volt a hétfői: a magyar mobilszolgáltatók adataiból dolgozó elemzők, modellezők a Scientific Reportsban megjelent tudományos publikációban mutatták be, hogyan mozogtak az emberek az országban a járvány idején (a tanulmány vezető szerzőjével, Szócska Miklóssal készült Portfolio-interjú itt olvasható).

A mi szempontunkból a cikk egyik legfontosabb tanulsága, hogy a 8,6 millió magyar mobiltelefon anonimizált, aggregált cellainformációi nagyon hasonló trendeket mutatnak a Google nyilvánosan is elérhető számaival. (Eltérések leginkább abból adódnak, hogy a magyar csapat más összehasonlítási alapot használt a munkaszüneti napokhoz.) A Google még mindig 4,5 millió Android-felhasználó és még jó pár iOS-en guglizó adataiból dolgozhat, ha a tulajdonosok engedélyezték a helytörténet mentését a telefonjuknak — és akkor az okostelefonok GPS-ével akár még pontosabban is követhető, hogy boltban vagy szórakozóhelyen járt-e egy telefon. A területi bontás lesz kevésbé részletes, de Magyarországon a járványügyi adatok, intézkedések és előírások nemigen szoktak a megyei szintnél részletesebbek lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.