2021. március 17., szerda

A HATÁRON INNENI TELEPÜLÉSEK IS SZÉPEN LASSAN POZSONY ELŐVÁROSAI LETTEK

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA
2021.03.17.


Autóval 15 perc Pozsony. A közelség és az olcsóbb telekárak miatt hét-nyolcezer Szlovákiából átköltözött lakója lehet mostanra a határszéli Rajkának, ahol társasházak és lakóparkok épültek az áttelepülőknek. Hosszú halogatás után több ezren jelentkeztek be tavaly tavasszal lakcímükre, amikor a határzár után munkahelyükig és vissza csak itteni lakcímkártyával tudtak szabadon mozogni. Rajka még mindig nő, folyamatos az építkezés: kelet-magyarországi munkások építik az északnyugat-magyarországi határszélen a Szlovákiából átköltözők házait.


„Az elsők közt, még 2000-ben költöztem a volt férjemmel Rimaszombatból a határ magyar oldalára, Rajkára. A most 20 éves lányom már itt született: akkor még pecsételtek az útlevélbe, félévente kellett cseréltetnem, mert betelt. Azóta is itt vagyok, nem bántam meg” – emlékezett Hóka Ágnes, aki néhány éve saját vállalkozást indított a faluban, társasházak üzemeltetésével foglalkozik. Társasház ugyanis mostanra tucatjával épült Rajkán – a Szlovákiából átköltözőknek.

„Rajkának van egy hatalmas előnye: 15 perc alatt Pozsony belvárosába jutunk autóval” – magyarázza Ágnes, aki az ELTE-n szakfordítói képesítést is szerzett, most szaktolmácsi diplomára hajt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.