2021. március 17., szerda

MOST AKKOR KELL FÉLNI AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJÁTÓL?

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.03.17.


Számos európai országban leállították az oltást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájával, amíg az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálja a vérrögképződéssel összefüggő lehetséges mellékhatásokat. A többi vakcinánál is jelentettek hasonló eseteket, igaz, nem ennyit, a klinikai kutatások alatt pedig nem volt ilyen probléma ezzel az oltóanyaggal sem. Az EMA csütörtökre ígéri a vizsgálati eredményeket.


Eddig 17 millió embert oltottak be Európa-szerte vele, és 15 mélyvénás trombózist, illetve 22 tüdőembóliát jelentettek az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájának beadása után, ennek hatására számos európai országban felfüggesztették a használatát. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) divíziója, a PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottság) már elemzi a helyi hatóságokkal és az AstraZenecával közösen az eredményeket, és csütörtökön hozza nyilvánosságra az ajánlását – addig is azonban mind az EMA, mind az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kiállt az oltás mellett, és amellett tette le a voksát, hogy nincs értelme szüneteltetni a vakcinázást.

Az AstraZeneca állásfoglalása nyilván egybecseng a két szervezetével: a sajtóhoz eljuttatott közleményük szerint az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió ember adatai azt mutatják, hogy a vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban. A céghez és az Európai Gyógyszerügynökséghez eddig egyaránt 15 mélyvénás trombózisos és 22 tüdőembóliás esetet jelentettek, ez a beoltottak számára vetítve 0,00021 százalékos előfordulást jelent. Bár kevés trombózisos eset előfordult a klinikai vizsgálatok során is, ezek száma a vakcinát kapottak csoportjában kisebb volt, mint a kontrollcsoportban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.