2021. március 17., szerda

KITARTÓ ADATKÉRÉSEK ÉS LEVÉLVÁLTÁSOK HOSSZÚ SORA UTÁN SZÉL BERNADETT MEGKAPTA MÜLLER CECÍLIÁTÓL A SZOCIÁLIS OTTHONOK FERTŐZÖTTSÉGI ÉS HALÁLOZÁSI ADATAIT MÁRCIUS 5-IG BEZÁRÓLAG

FACEBOOK
Szerző: SZÉL BERNADETT
2021.03.17.


...A legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják ezek a statisztikák. Nem nekem kellett volna ezeket kiszámolnom, hanem a kormánynak, de ha már nekik nincs figyelmük a szociális szférára, legalább adták volna oda időben. Így a harmadik hullámban tudhattuk meg, hogy mely otthonokban és milyen mértékben terjedt a járvány az első és második hullámban. Máshol ezek naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben. Nálunk csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban. Ahogy sokszor elmondtam: a nyilvánosság nem akadályozza, hanem segíti a védekezést, mert fényt derít az esetleges hibákra, mulasztásokra, rossz döntésekre. Ami akadályozza a védekezést, az a propaganda.

Az adatokból azt látni, hogy
📌 a járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első. A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka.
📌 márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő.
📌 november közepe és március eleje között több mint háromszorosára nőtt az idősotthoni áldozatok száma a szeptember és november közti időszakhoz képest: november 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig 3512 fő. Ez azt mutatja, hogy novemberben robbant be igazán a járvány.
📌 a két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.
📌 az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója, a második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 fő. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.
📌 a második hullámban Budapesten volt a legkevesebb idősotthoni áldozata a koronavírusnak az érintett férőhelyek arányában, Heves megyében a legtöbb: itt az érintett férőhelyek 12,5 százalékán gondozott idős ember hunyt el. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el (27-en a 108 férőhelyes otthonban), de több otthonban is voltak hasonló arányok.
📌 a második hullámban abszolút értékben a legtöbb elhunyt Pest megyében volt (311 fő), az intézmények közül pedig a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában (48 fő).
📌 a második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozott kapta el a COVID-ot.
📌 az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.
Van itt még két dolog, amit szeretnék kiemelni. Az egyik, hogy megint sikerült politikailag manipulált táblázatot küldeni, ugyanis a tavaszi hullám adatait tartalmazó táblázatból hiányzik a férőhelyek számára vonatkozó oszlop. Az alapján látni lehetne például, hogy az ország legnagyobb idősotthona a Müller Cecília által sokat említett 544 fős Pesti úti idősotthon. A másik, hogy van, ahol kevesebb elhunytat jelez a táblázatuk, mint legutóbb. A budapesti Empátia Gondozóházban például november 14-én még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban már 16 főt.
Innentől kezdve számos új kérdésem van, de azt feltehetően megint 90 nap múlva fogják megválaszolni. De kitartóan megyek tovább, és továbbra is várom a megkereséseiteket — teszem a dolgom, akkor is, ha ezer helyről akadályozzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.